VIENA cea mai buna calitate a vietii
Renumita companie de consultanta Mercer a analizat conditiile de trai din 450 orase din lume pentru a determina orasele cu cea mai buna calitate a vietii pe baza a 39 factori.
Printre acesti factori se numara: mediul economic si socio-cultural, sistemul de sanatate, stabilitatea politica, standardele de educatie si scolarizare, transportul public, posibilitatile de petrecere a timpului liber, nivelul criminalitatii, calitatea mediului inconjur?tor etc.
Astfel topul primelor zece pozitii este:
1. Viena (Austria), 2. Zurich (Elvetia), 3. Munchen (Germania), 4. Auckland (Noua Zeelanda), 5. Vancouver (Canada), 6. Dusseldorf (Germania), 7. Frankfurt (Germania), 8. Geneva (Elvetia), 9. Copenhaga (Danemarca), 10 Basel (Elvetia) si Sydney (Australia)
Alte orase in top:
76. Budapesta, 107. Bucuresti, 116. Sofia, 134. Istanbul, 139. Belgrad, 167 Moscova, 173. Kiev
Cel mai bun din lume
Aeroportul Changi din Singapore a fost desemnat in 2018 cel mai bun aeroport din lume, conform clasamentului World Airport Awards, realizat de compania britanica Skytrax.
Changi devine astfel primul aeroport care obtine titlul pentru al saselea an consecutiv. Aeroportul Changi este unul dintre cele mai mari hub-uri din Asia, transportand 62,2 milioane de pasageri in 2017 si deservind 100 de companii aeriene care au efectuat zboruri catre mai mult de 400 de orase din intreaga lume.
De altfel, urmatoarele 3 locuri din clasament sunt detinute tot de aeroporturi din zona Asiei, respectiv Incheon (Seul, Coreea de Sud), Haneda (Tokyo, Japonia) si Hong Kong.
Aeroportul din Munchen, Germania, este cel mai bun aeroport european din acest clasament, fiind pe locul sase, in timp ce aeroportul din Frankfurt este pozitionat pe locul 10. Alte aeroporturi europene prezente in clasament sunt cele din Heathrow Londra - locul opt si Zurich - locul noua.
Clasamentul are la baza raspunsurile oferite in perioada august 2017- februarie 2018 de catre 13,73 milioane de calatori din peste 100 tari, si acopera in total peste 500 de aeroporturi. Studiul analizeaza experienta calatorilor in diverse domenii, inclusiv check-in, sosiri, transferuri, cumparaturi, securitate si imigratie.
Spania record istoric
Ultimul raport al Institutului national de statistica (INE) pentru anul care tocmai s-a incheiat arata ca 77,8 milioane de turisti au fost in Spania in 2017, inregistrandu-se, astfel, un nou record istoric in turism.
Potrivit datelor difuzate de INE sosirile de turisti au crescut in noiembrie cu 7,4 %, pana la 4,4 milioane de persoane si au ajuns astfel la 77,8 milioane de prsoane in primele 11 luni ale anului 2017, mai mult cu 9,1% fata de aceeasi perioada a anului 2016.
Pe nationalitati, britanicii au fost cei mai numerosi vizitatori al Spaniei in 2017, respectiv 18 milioane, in crestere cu 7% fata de intervalul de referinta din anul trecut, urmati de germani cu 11,4 milioane (plus 6,1%) si francezi cu 10,7 milioane de vizitatori (crestere de 0,4%).
Potrivit ANSA Scretara de Stat a Turismului Matilde Asian a declarat ca in pofida instabilitatii politice din Catalonia (unde s-a inregistrat o dimunuare a vizitatorilor), la nivel national, insa, s-a realizat o compensare in ceea ce priveste rezervarile anticipate deja consolidate cat si a cresterii cererilor spre destinatiile turistice traditionale de ,,sol y playa'' (soare si plaja).
Se preconizeaza ca anul acesta sa fie marcat de un nou salt istoric prognoza fiind ca se va depasi bariera psihologica de 80 de milioane de turisti internatioionali.