••• Home » Cipru »
Paphos

Paphos

Paphos, descriere destinatie

Paphos este situat pe coasta de vest a insulei, la 142 km distanta SV de capitala Lefkosia ( Nicosia ) si la 139 km. de Larnaca. In sud-vestul orasului s-a dezvoltat in ultimul timp un cartier nou (Kato Paphos ) in jurul vechii cetatii din zona pastrate intacte.

Aici se gasesc ruinele Saranta Kolones, o fortareata cladita de familia Lusignan si distrusa de un cutremur in secolul al XIII-lea. In prezent se mai pot vedea doar cateva coloane prabusite si niste canale subterane. La 2 km. spre nord de Kato Pahros sunt situate Mormintele Regilor (o necropola datand aproximativ din anul 300 ), sapate in stancile mai putin dure de la malul marii. Desi nisele funerare sunt goale locul este incarcat de mister.

Principalele atractii din Paphos raman insa mozaicurile romane, descoperite in 1962, in urma unor lucrari de excavatie ce continua si astazi. Majoritatea acestor mozaicuri, considerate cele mai valoroase din aceasta parte a lumii, ii sunt dedicate zeului Dionysos, numit de romani Bachus. Orasul a fost declarat sit arheologic si inclus in petrimouniul UNESCO.

Conform miturilor antice Afrodita s-a nascut la Paphos iar Sf. Paul a poposit aici in sec. I in drumul sau spre Roma. In Paphos sunt amenajate cele mai populare terenuri de golf din Cipru.