••• Home »
Stiri din turism

Stiri din turism

Plaje Blue Flag in 2024

Grecia are al doilea cel mai mare numar de plaje cu Blue Flag din lume, o distinctie care garanteaza plaje de o frumusete uluitoare, precum si un angajament fata de durabilitate si facilitati excelente, avand 596 de plaje uimitoare, dintre care 94 se afla in regiunea Halkidiki din partea de nord a tarii.
Plaja Kampoudi, aflata langa Ouranoupolis in aceasta regiune, a primit trei Blue Flag in fiecare an din 1951. Este o plaja lunga, cu nisip fin, care este usor accesibila, cu ape putin adanci, ideala pentru copii si este bine echipata pentru persoanele cu dizabilitati, cum ar fi rampe in diferite parti ale plajei. Oaspetii pot naviga pe plaja sau pot inchiria o barca si pot explora insula, conform Greek Reporter.com
Spania ocupa primul loc din lume, cu peste 600 de plaje curate, castigand un record mondial Guinness in 2022 pentru cele mai multe tarmuri Blue Flag, detinand acel record timp de doi ani consecutiv. Una dintre cele mai curate si mai frumoase plaje din Spania este Playa Burriana din orasul Nerja, din sudul Spaniei.
In 2023, 6 plaje din Romania au primit Blue Flag: Vega Vintage, din Mamaia, Marina Regia si Phoenicia, din Navodari, Citadel si Azur, aflate in Eforie, precum si Phoenicia Blue View, care isi asteapta turistii in Olimp.
Programul Blue Flag, condus de Fundatia pentru Educatie pentru Mediu (FEE) din Copenhaga, este unul dintre cele mai recunoscute premii voluntare de pe glob pentru plaje, porturi de agrement si barci de turism, acordate pe baza unei serii stricte de calitate a apei, de mediu, educationale, cerinte legate de siguranta si de acces.

Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Turism/

Incasari peste asteptari din turism in 2022

Unul dintre principalele motoare ale economiei din Portugalia, turismul a generat anul trecut venituri record de 22 de miliarde de euro, a anuntat vineri ministrul Economiei, Antonio Costa Silva, informeaza AFP.
,,Sectorul turismului a depasit precedentul record de 18,4 miliarde de euro, inregistrat in 2019, inaintea crizei sanitare provocate de pandemia de Covid-19, gratie unei diversificari a vizitatorilor straini'' a precizat Antonio Costa Silva la o antalnire cu jurnalistii straini.

Pe parcursul anului trecut, hotelurile din Portugalia au gazduit 15,3 milioane de turisti straini, ceea ce inseamna o crestere de 158,5% comparativ cu 2021, si au atins un nivel de frecventare apropiat de cel din 2019, a informat Institutul National de Statistica. Marea Britanie a ramas prima piata pentru turistii care au vizitat Portugalia, urmata de Germania, Spania si Franta, insa cele mai mari cresteri procentuale au fost inregistrate in randul turistilor americani, brazilieni si irlandezi.

In conditiile in care sectorul turismului "reprezinta aproximativ 14-15% din PIB-ul" Portugaliei, potrivit Ministerului Economiei, tara iberica a afisat in 2022 o crestere economica de 6,7%, cea mai mare de dupa 1987. Aceasta dupa ce criza economica a provocat o recesiune de 8,3% in 2020, urmata de o revenire de 5,5% an 2021. ,,Economia este robusta'', a dat vineri asigurari Antonio Costa Silva, care mizeaza in acest an pe o crestere de 1,3%, dar spera, la fel ca si in 2022, sa isi revizuiasca in sus estimarile pana la finele anului.

Performantele inregistrate anul trecut de sectorul turistic constituie ,,o surpriza placuta'', cu o revenire peste asteptari incepand din al doilea trimestru, a comentat la inceputul anului Goncalo Rebelo de Almeida, un director de la Vila Gale, al doilea mare grup hotelier portughez. Cu toate acestea, sectorul se asteapta in acest an la o stabilizare a pietei, din cauza unei diminuari a puterii de cumparare provocata de inflatie, care anul trecut in Portugalia a atins o medie de 7,8%.

Sursa: https://live.actualitate.net/tag/turism

Inovatie: avion cu ,,piele de rechin''

Un avion al companiei aeriene elvetiene Swiss a zburat de la Zurich la Miami si a devenit prima aeronava din lume care a folosit un strat protector asemanator ,,pielii de rechin'', care reduce consumul de carburant si emisiile de dioxid de carbon, informeaza Reuters.
,,Vom continua sa investim consistent in astfel de solutii sustenabile'', a declarat directorul executiv al companiei elvetiene, Dieter Vranckx.

Pelicula transparenta aplicata peste fuselaj reduce semnificativ rezistenta la inaintare, iar compania Swiss, detinuta de operatorul german Lufthansa, a anuntat in luna februarie ca noul material va ajuta zborurile aeriene sa devina cu 1% mai economice in ceea ce priveste consumul de carburant.

Noua tehnologie, dezvoltata in virtutea unui parteneriat intre Lufthansa Technik si producatorul german de produse chimice BASF, imita caracteristicile hidrodinamice ale pielii de rechin.
Toate cele 12 aeronave Boeing 777 detinute de compania Swiss vor fi echipate gradual cu acest material.

Sursa: https://spotmedia.ro/stiri/

Destinatiile preferate de europeni

Si in 2022 Spania, Italia si Germania raman, in aceasta ordine, destinatiile preferate ale europenilor, potrivit unui sondaj recent realizat de IPK International pentru ITB Berlin pe 18 piete, care a confirmat ca exista o crestere reinnoita in intentiile lor de calatorie. De fapt, 80% dintre cei chestionati din intreaga lume planuiesc calatorii internationale pentru urmatoarele 12 luni, cu accent pe turismul de soare si plaja, dar si city break-uri si vacante apropiate de natura.

Interesul pentru calatoriile internationale a crescut semnificativ de la inceputul anului 2022. Procentul doritorilor de calatorii variaza in functie de continent. Intentia europenilor de a calatori in strainatate este de aproape 90% fata de sondajele realizate in 2019 in timp ce in America este in jur de 70% si in Asia aproape de 60%, cu o tendinta ascedenta in ultimele luni.

Europenii prefera in mod clar destinatiile de pe propiul continent pentru acest sezon, Spania conducand clasamentul inaintea Italiei, Germaniei, Frantei si Greciei. Destinatiile preferate din America sunt Statele Unite ale Americii, Canada si Mexic, precum si unele europene, in special Italia si Germania. In Asia, respondentii intentioneaza, de asemenea, sa viziteze tari de pe propiul lor continent, cum ar fi Japonia, Coreea de Sud, Vietnam si China; pe langa Europa, Germania si Franta, in principal.

Sursa: https://evisionturism.ro/destinatiile-preferate-europeni-2022/

Roboti pentru curatenia in hoteluri

7.500 de RoboVac Buddies personalizati vor ajuta la curatarea celor 579 de hoteluri pe care lantul hotelier Travelodge le are in Regatul Unit. Este inedita initiativa anuntata de compania britanica de a-si sustine echipele de curatenie, care trebuie sa curate peste 44.000 de camere in fiecare zi.
Lantul hotelier a facut echipa cu Killis Ltd, un producator specializat de echipamente de curatare, pentru a proiecta primul RoboVac industrial din Regatul Unit concept exclusiv pentru hoteluri. Acest proiect a implicat noua luni de munca si productia a cinci prototipuri inainte de ,,nasterea'' modelului Travelodge RoboVac Buddy, un robot construit pentru a rezista cerintelor zilnice de lucru intr-un hotel aglomerat, potrivit Swansea Bay News.

Printre particularitatile robotului se numara:
- o baterie care va permite aspiratul a mai multe camere cu o singura incarcare in timpul unei turei
- nu are sac, ci un colector de praf mai mare si mai usor, asa ca robotul trebuie golit doar la sfarsitul turei
- este mai ecologic si mai silentios decat un aspirator traditional, care are o putere de 1.200 de wati, in timp ce RoboVac are doar 60 de wati
- functioneaza cu software specific Travelodge

Fiecare hotel a primit in medie 12 dispozitive, in timp ce unitatile mai mari au pana la 40, fiecarui membru al echipei de curatenie i s-a atribuit cate un dispozitiv care sa asiste robotii in timpul turei. In timpul ce membrul echipei de menaj completeaza o lista de lucruri de facut in camera si baie, robotul aspira temeinic camera, inclusiv sub pat, precum si holurile hotelului, zonele comune si cantina hotelului. La sfarsitul turei, Travelodge RoboVac Buddies se intorc la statiile de incarcare si repaus.

Sursa: https://www.hosteltur.com/149777_travelodge-ficha-un-ejercito-de-robots-para-limpiar-sus-hoteles.html

Cristiano Ronaldo a deschis un hotel in New York: Pestana CR7 Times Square

Primul hotel din New York cu brandul Pestana CR7 Lifestyle Hotels, condus de Dionisio Pestana si starul din fotbal a fost inaugurat pe 07 iulie fiind al III - lea deschis de lantul hotelier Pestana pe piata nord-americana.
Pestana CR7 Times Square dispune de 176 de camere amenajate in spiritul lifestyle si sportiv al brandului isi intampina deja primii oaspeti, intr-un format de soft opening.

,,Avand in vedere locatia si caracteristicile sale, credem ca Pestana CR7 Times Square se va stabili rapid printre hotelurile preferate din New York. Suntem foarte multumiti de aceasta operatiune, care ne intareste uniunea'', afirma Dionisio Pestana si Cristiano Ronaldo.
,,Rezervati acum si descoperiti cel mai tare hotel nou din cea mai buna locatie din oras!'' a transmis jucatorul lui Juventus pe social media.

Designul interior al Pestana CR7 Times Square ,,respira un stil modern tipic orasului inspirat de lumea spectacolului de pe Broadway si de evenimentele sportive, care include mai multe referinte la brand si locatie: modelul mingii de fotbal in luminile de la intrare'', detaliaza grupul portughez.
,,Stralucirea si miscarea Times Square sunt replicate prin oglinzile din hol. Placile portugheze inspira arta coloanelor, semnate de artistul Ai Campbell din Brooklin, iar un citat al CR7 atrage atentia clientilor retaurantului Steven'' mai spune el.

Steven Bar & Restaurant este numele dat ofertei gastronomice a hotelului, impartita intre modernul lobby bar si restaurantul cu terasa in aer liber. Ambele sunt acum deschise atat pentru oaspeti, cat si pentru publicul local. Hotelul beneficiaza, de asemenea, de un Fitness Center, o sala de sport deschisa nonstop pentru a primi vizitatori in orice moment.

Sursa: https://evisionturism.ro/

Piscina ,,dintre nori''

Exista putine sentimente la fel de eliberatoare precum inotul in aer liber, sub cerul albastru care se intinde pana la orizont. Amplasata la etajul 77 al recent inauguratului hotel Address Beach din Dubai la inaltimea de 293 metri primeste in martie distinctia de ,,cea mai inalta piscina infinita din lume situata intr-o cladire'' (Guinness World Records). Cu o lungime de 94 metri si o latime de 16,5 metri, pricina este aproape de doua ori mai lunga decat o piscina de dimensiuni olimpice.

Chiar daca piscina este deschisa doar oaspetilor hotelului cu varsta de minim 21 de ani, ea poate fi admirata rezervand o masa la restaurantul Zeta Seventy Seven situat pe acoperis, tot la etajul 77 al hotelului. Privelistea panoramica este incantatoare, printre atractii numarandu-se roata feerica Ain Dubai (cea mai inalta din lume) sau nisipul alb al plajei Jumeirah.

Address Beach Resort, impreuna cu Address Beach Residences, este gazduit intr-un set de doua turnuri conectate la baza lor si din nou printr-un pod de la nivelul 63 la 77.
Skybridge-ul, care gazduieste apartamentele de lux, este la 294 metri cel mai inalt etaj ocupabil din lume. Complexul de la malul marii, cunoscut si sub numele de ,,Poarta Jumeirah'', a fost deschis in decembrie 2020 si este un alt plus arhitectural izbitor al orizontului deja plin de viata Jumeirah.

Sursa: https://edition.cnn.com/travel/

Ursii polari, atractia unui hotel din China, critici

Primul ,,hotel cu ursi polari'' din lume, a fost deschis in nord-estul provinciei Heilongjiang din China atragand atat turisti, cat si critici pentru caracteristica sa prioncipala (ursii polari). Hotelul Polar Bear, care face parte din parcul tematic Harbin Polarland din capitala Harbin, cel mai mare oras din Heilongjiang, si-a deschis portile cu promisiunea vizionarii ursilor polari non-stop din toate cele 21 de camere.

,,Indiferent daca mancati, va jucati sau dormiti, ursii polari va vor tine companie'' a fost textul care a insotit o postare din 11 martie pe contul oficial WeChat al Harbin Polarland. Fotografii si videoclipuri prezentate in mass-media de stat chineza au aratat oameni care urmareau doi ursi polari intr-o incinta interioara cu gheata artificiala si mici bazine de apa. Yang Liu, o purtatoare de cuvant a Harbin Polarland, a declarat pentru Reuters ca zona interioara este doar o parte din incinta totala a ursilor si ca acestia sunt lasati in aer liber atunci cand temperatura si calitatea aerului o permit. Ea a spus ca interesul de a ramane la hotel, unde camerele variaza intre 1.888 ?i 2.288 de yuani (290 - 350 dolari) pe noapte, a fost ,,foarte mare'', adaugand ca este complet rezervat intr-o perioada de proba.

Conservatorii au criticat hotelul. ,,Ursii polari apartin Arcticii, nu in gradinile zoologice sau in cutiile de sticla din acvarii si cu siguranta nu in hoteluri'', a declarat pentru Reuters Jason Baker, vicepresedinte senior al grupului pentru drepturile animalelor PETA. ,,Ursii polari sunt activi timp de pana la 18 ore pe zi in natura, ratacind in zone lor de ,,acasa'' care se pot intinde pe mii de kilometri, unde se bucura de o viata reala.''

Sursa: https://edition.cnn.com/travel/

Doua zboruri Flydubai din Cluj Napoca din martie

Transportatorul aerian Flydubai din Dubai a anuntat planuri de lansare a zborurilor catre Cluj-Napoca, al doilea oras ca marime din Romania, incepand de luna martie, scrie Gul Business, citata de Rador.
Compania aeriana va opera zboruri de doua ori pe saptamana intre Dubai International (DXB) si Aeroportul International Avram Iancu Cluj (CLJ) incepand cu 20 martie 2021. Zborul FZ 1219 va pleca de la DXB la 10.15 am si va ateriza in CLJ la 1.55 pm. Zborurile de intoarcere FZ 1220 vor pleca din orasul romanesc la ora 14.45 si vor ajunge in Dubai la ora 22.00.
Flydubai opereaza deja un zbor dus-intors zilnic intre Dubai International si capitala Romaniei, Bucuresti. Odata cu inceperea zborurilor catre Cluj-Napoca, in martie, transportatorul va deservi piata din Romania cu un total de 16 zboruri saptamanale.

Ghaith Al Ghaith, CEO la Flydubai, a declarat: ,,Am inceput sa operam spre Bucuresti cu patru zboruri pe saptamana, in 2012. De atunci, Flydubai si-a triplat operatiunile pe piata, deoarece cererea a crescut pentru traficul comercial si de marfa intre Romania si EAU. Ne dorim sa stimulam in continuare fluxurile de calatori si comert in ambele directii.''
Emiratele vor partaja codul de ruta, oferind calatorilor mai multe conexiuni prin Dubai, catre 155 de destinatii combinate deservite de ambele companii aeriene.
Pasagerii trebuie sa se asigure ca sunt la curent cu reglementarile de la Centrul de calatorii IATA pentru intreaga lor calatorie. Experienta Flydubai pentru pasageri a fost reconfigurata pentru a minimiza contactul echipajului si pasagerilor pentru a garanta siguranta.

Sursa: https://gulfbusiness.com/

Locuri de vacante recomandate de CNN pt. 2021

Intr-o societate in care turismul face parte din limbajul global, continuam sa privim in avans la momentul in care ne vom putea intoarce la activitatile noastre de zi cu zi spre a ne putea realiza visele propuse.
Astfel, CNN a adunat o colectie de destinatii in mare parte de succes, care credem ca vor fi pe primul loc in listele dvs. de dorinte de calatorie.
Parcurile Disney
Daca ar depinde de majoritatea copiilor, fiecare vacanta in familie ar include o vizita la un parc tematic Disney. Nu exista nimic comparabil cu aspectul de bucurie de pe fata unui copil in momentul in care pasesc prin porti si isi asteapta ochii asupra acelui superb castel si isi fac prima fotografie cu Mickey. Intre timp, Disney World's Epcot a trecut printr-o transformare majora, cu mai multe dintre aceste schimbari care urmeaza sa fie deschise in 2021. Poate ca cea mai interesanta este Remy's Ratatouille Adventure, o plimbare prietenoasa cu copiii care urmeaza sa fie deschisa ca parte a extinderii Pavilionul Frantei al Epcot in Vitrina Mondiala.
Franta
Bistrourile, patiseriile si terasele sunt un motiv suficient pentru a ajunge in Franta. Si restul lucrurilor care au atras aproape 90 de milioane de vizitatori in Franta in 2019 vor incepe sa prinda din nou viata: expozitii de arta de talie mondiala, castele elegante, catedrale falnice, sate medievale, intinderi de coasta pline de farmec si incurcaturi nesfarsite de vinuri vita de vie. Pentru un sejur regal, live-it-up, Le Grand Controle - un hotel istoric in inima Chateau de Versailles, cu un restaurant Alain Ducasse si o piscina interioara - urmeaza sa fie deschis oaspetilor in 2021.
Dubai
In timp ce planificarea vacantei pentru 2021 poate parea un joc de noroc, o calatorie in Dubai este un pariu mai sigur decat majoritatea altor destinatii. Cel mai stralucitor din Emiratele Arabe Unite, emiratul intampina in prezent aproape toti calatorii din intreaga lume cu protocoale de siguranta amanuntite, bucurandu-va de o liniste sufleteasca. The Royal, isi va deschide portile in 2021. Mult asteptata Expo 2020 Dubai a fost reprogramata pentru octombrie 2021 pana in martie 2022, mega-evenimentul fiind prima Expozitie mondiala care se va desfasura in Orientul Mijlociu. Vizitatorii se pot astepta la arhitectura de talie mondiala, afisaje spectaculoase si un festival de mancare. De asemenea, se asteapta anul viitor deschiderea Muzeului Viitorului, a carui fatada impodobita cu caligrafie este deja un reper impresionant intr-un oras cunoscut pentru cladirile sale cu factor wow.
Egipt
Furnizarea de minuni antice din Egipt este aparent nelimitata, iar 2021 poate fi doar anul pentru a le arata pe toate unei lumi infometate de descoperiri culturale. Multe dintre cele mai celebre artefacte din Egipt se asteapta in cele din urma sa obtina o noua casa stralucitoare anul acesta la Marele Muzeul Egiptean (GEM), aproape de locul Piramidelor din Giza. Muzeul - un spatiu monumental de beton si sticla care masoara aproape jumatate de milion de metri patrati, a costat peste 1 miliard de dolari, startul constructiei fiind dat in 2003. Desi data de deschidere nu a fost stabilita, muzeul intarziat cu mult timp va fi cu siguranta o atractie uriasa. Un cap de afis: comorile regelui Tutankamon vor fi expuse impreuna pentru prima data. Un numar de sarcofage din Saqqara - descoperite recent in 2020 - vor fi transferate catre GEM, la fel ca sicriele de lemn gasite in Luxor in 2019. Fara indoiala, mai multe noi descoperiri vor fi adaugate la gama - oferind retrospectiva uimitoare in 5.000 de ani de istorie.
Hawaii
Acest lucru, in ciuda popularitatii sale neincetate in randul calatorilor Hawaii este subevaluat. Un loc minunat, cu rasarituri si apusuri de soare uluitoare si fiecare plaja pare mai frumoasa decat urmatoarea, dar frumusetea sa merge mult mai departe fata de aspectul sau supranatural. Nu trebuie ratata o vizita la Parcul National Vulcani Hawaii, unde o noua eruptie spectaculoasa din Kilauea a atras recent vizitatorii. La fel ca si o vizita la Parcul salbatic al coastei N?pali de pe Kauai, care poate transforma chiar si cei mai reticenti excursionisti in avizi.
Italia
Ajunsa in centrul atentiei in pandemie se poate spune ca Italia a controlat mai bine decat majoritatea tarilor europene. Dar nimic nu poate diminua atractia Italiei si, pe masura ce restrictiile se usureaza, acesta va fi un moment pentru a o vedea renascuta la maxim. Cu numarul de vizitatori redus 2021 poate fi anul care iti va permite sansa de a vedea Bel Paese intr-un mod care nu a fost posibil de zeci de ani. Cele mai cunoscute orase incearca sa schimbe turismul in bine. Dupa ce s-a vazut cu multe dintre magazinele de suveniruri inchise in pandemie, Venetia, de exemplu, se concentreaza pe promovarea artizanilor traditionali ai orasului, in incercarea de a reajusta economia turismului inainte ca multimile de turisti sa revina. Distantarea sociala? Italia are unele dintre cele mai frumoase orase rurale din Europa, iar hotelurile sale rasfirate sunt perfecte pentru ,,epoca Covid'', oferindu-va apartamente independente asezate in jurul satelor
Japonia
Jocurile olimpice de vara amanate (erau progamate in vara 2020) vor incepe la Tokyo pe 23 iulie 2021, oferind calatorilor sansa de a vedea cateva dintre schimbarile uriase care au avut loc, impreuna cu toate motivele pentru care ne-am indragostit de tara in primul rand. Mancarea, oamenii, cultura ... Japonia are un mod special de a se incorpora in sufletul fiecaruia si abia asteptam sa ne intoarcem. Mai multe hoteluri noi s-au deschis si anul acesta, inclusiv luxosul Kimpton Shinjuku Tokyo si Four Seasons Hotel Tokyo de la Otemachi. Dar exista multe de vazut si in alta parte - in special pentru fanii parcurilor tematice. Alegerea noastra de top? Noul Super Nintendo World, care urmeaza sa fie deschis la Universal Studios Japonia din Osaka in februarie 2021
Maldive
Plaje cu nisip alb? Verificat. O masa de clasa mondiala? Da. Inot incredibil, navigatie si scufundari? Le-am primit si pe acestea. De-a lungul pandemiei, Maldive a reusit sa-si pastreze granitele deschise mai mult decat majoritatea, datorita distantarii sociale oferite de statiunile sale de lux. Daca cineva a avut nevoie de stimulente suplimentare pentru a trece Maldivele de pe lista lor in 2021, o serie de deschideri hoteliere pastreaza lucrurile interesante.
Mexic
Calatoriile aeriene in si din Mexic nu s-au oprit cu adevarat, datorita cerintelor limitate ale tarii legate de Covid, plus frumusetea sa naturala, coastele uluitoare si o gama larga de locatii relativ sub-turistice dincolo de puncte fierbinti precum Puerto Vallarta, Cancun si Cabo San Lucas. Privind spre toamna anului 2021, Mexico City isi sarbatoreste quincentenarul, fondarea sa din urma cu 500 de ani, majoritatea festivitatilor fiind planificate in septembrie pentru a coincide cu Ziua Independentei Mexicului. Mai tarziu in toamna, fanii cursei de Formula 1 pot participa la Marele Premiu Mexico City 2021 in perioada 29-31 octombrie la Autodromo Hermanos Rodriguez.
Grecia
Daca revenim la normalitate in 2021, Grecia va oferi mai multe motive decat majoritatea pentru a sarbatori fiindca implineste 200 de ani. Aniversarea oficiala a momentului in care revolutia din 1821 a declansat un razboi de independenta impotriva Imperiului Otoman este programata in februarie-martie, dar sunt asteptate petreceri si evenimente pentru a marca bicentenarul pe tot parcursul anului. Portul fermecator Nafplio, in regiunea Peloponezului, la sud-vest de Atena, este una din optiunile pentru a participa la sarbatori (prima capitala moderna a Greciei). Pe langa plaje si site-uri antice din apropiere, cum ar fi remarcabilul amfiteatru Epidaurus si ruinele impunatoare ale Micenelor, Nafplio are propriile sale atractii, inclusiv cetatea Palamidi de pe deal, o plaja retrasa si, in special potrivita pentru aceste vremuri, un muzeu al margelelor. O revenire lenta la normal ar putea face ca locurile supra-vizitate anterior, cum ar fi Santorini, sa devina o oportunitate in 2021.
Spania
Spania, cu km. sai de coasta pitoreasca de nisip si orase istorice vibrante, a fost intotdeauna o destinatie de calatorie de neuitat. Las Ramblas din Barcelona a fost mai gol decat de obicei in acest an, in timp ce petrecerile s-au oprit in barurile de pe plaja din Insulele Baleare, dar punctele de interes turistic din Spania se pregatesc sa-i surprinda din nou pe vizitatori. Barcelona, la fel ca alte orase europene afectate in ultimii ani de suprasolicitare, a folosit timpul pentru a reevalua modul in care vizitatorii pot continua sa se bucure de oras fara a-l face nelocuibil pentru localnici. Intre timp, Baleare se repozitioneaza pentru a fi mult mai mult decat viata de noapte: golfurile retrase, o multitudine de animale salbatice si somptuoasele mese mediteraneene savurate in aer liber vor fi principalele atractii pentru vizitatori cand se vor intoarce.
Tailanda
Timp de mai bine de un secol, Thailanda si-a tesut vraja asupra maselor cu templele sale sclipitoare, mancarea puternic condimentata, plajele uimitoare si peisajele montane. Toate acestea sunt inca acolo. A fost promovat puternic turismul intern in ultimele luni, ceea ce inseamna ca nu au lipsit noi deschideri de hoteluri si restaurante - in special in capitala Bangkok. Zona istorica a orasului Charoenkrung, pe malul raului, a intampinat recent doua noi hoteluri de lux - Capella si Four Seasons Bangkok - in timp ce Yaowarat din apropiere - cunoscut si sub numele de Chinatown - continua sa evolueze cu adaugarea de baruri si hoteluri de tip boutique minunat eclectice. Unul dintre preferatele noastre este galeria / barul / restaurantul Baan Rim Naam, care se afla intr-un depozit pe malul raului, vechi de 200 de ani, in cartierul Talad Noi. Desi nu a fost inca confirmat, uluitorul golf facut faimos de ,,The Beach'', filmul din 2000 cu Leonardo DiCaprio, ar putea intampina vizitatori la mijlocul anului 2021, dar cu reguli stricte pentru vizitatori.

Sursa: https://edition.cnn.com/travel/

Premiera in Sibiu

Pentru prima data in cel mai mare muzeu in aer liber din tara, Muzeul ASTRA din Padurea Dumbrava Sibiului, vizitatorii au putut beneficia in ultimele doua zile si luni de plimbari cu sania trasa de caini, la initiativa unuia dintre angajatii muzeului, pasionat de concursurile cu atelaje trase de caini, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Cosmin Calinescu.
Aproximativ 50 de vizitatori ai Muzeului ASTRA, majoritatea copii, s-au bucurat, incepand de sambata, de plimbari cu sania trasa de caini, a precizat, pentru Agerpres, arheologul Dani Tentis, cel care a adus sania trasa de caini in muzeu. ,,Eu fac plimbari de agrement cu cateii. (...) Noi avem un club sportiv de atelaje canine in judetul Alba, mergem la concursuri'', a explicat Dani Tentis. Muzeul ASTRA nu a fixat o taxa pentru plimbarea cu sania trasa de caini, insa fiecare vizitator a putut sa faca o donatie catre cei care ingrijesc cei patru caini din rasa Husky siberian si Malamut de Alaska.

Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Turism/266855/premiera-in-sibiu-plimbari-cu-sania-trasa-de-caini-in-muzeu.html

Cea mai veche sculptura din nisip

O replica a Piramidei lui Keops, construita din 1.000 de tone de nisip in urma cu cinci ani, in cadrul Festivalului de Sculptura in Nisip din Antalya, se pregate?te sa intre in Cartea Recordurilor drept cea mai veche sculptura din nisip ramasa in picioare.

Construita in 2015 in cadrul festivalului cu tema ,,Minunile Lumii'', replica piramidei nu a fost demolata ca alte lucrari, fiind in schimb protejata de organizatorii festivalului. Proiectata la o scara de 1:20, piramida de nisip a fost realizata in decurs de 15 zile. Urmatoarea editie a festivalului va avea loc in 2021 pregatindu-se a se gazdui peste 200 de lucrari din nisip.

Sursa: http://www.rador.ro/

Cel mai lung zbor din lume fara escala

Compania australiana Qantas a realizat cel mai lung zbor fara escala din lume cu un avion comercial, care a strabatut distanta New York - Sydney in peste 19 ore, avand la bord 50 de pasageri si membri ai echipajului, informeaza DPA si AFP. Distanta de 16.200 de kilometri care separa cele doua orase a fost strabatuta in 19 ore si 16 minute, au anuntat reprezentantii companiei Qantas.
Pentru zborul-test, Qantas a modificat un avion Boeing 787-9 Dreamliner: cabina fiind redusa pentru a permite ca rezervorul de carburant sa fie umplut la capacitate maxima iar numarul pasagerilor si cantitatea de bagaje au fost de asemenea reduse. Potrivit site-ului flightradar24.com, aparatul de zbor a avut la decolare o greutate de 233 de tone, din care 101 de tone de kerosen. Patru piloti s-au succedat la comenzile avionului in timpul acestui zbor fiind echipati cu dispozitive care masurau undele lor cerebrale si nivelul lor de vigilenta.
Qantas, care va testa si un zbor direct intre Londra si Sydney, si-a propus sa opereze zboruri comerciale regulate pe distante lungi si foarte lungi.

Sursa: https://tripbytrip.ro/

2020: vacante recomandate de Lonely Planet

Ghidul de calatorii pe care Lonely Planet il realizeaza in fiecare an cuprinde cateva recomandari de vacanta pentru 2020 neobisnuite, mai putin cunoscute, dar extrem de valoroase din punct de vedere turistic.
Nusa Tenggara, Indonezia
Nusa Tenggara este o provincie din sudul Indoneziei, in Oceanul Indian, fiind formata din circa 500 de insule. ,,Aceste insule din Indonezia le ofera turistilor plaje idilice si locuri inedite de explorat pentru cei aventurosi'' arata ghidul Lonely Planet.
Budapesta, Ungaria
Budapesta este genul de destinatie accesibila, in care poti sa mergi in orice perioada a anului, pentru ca indiferent de momentul ales, capitala Ungariei arata la fel de spectaculos. Cele mai importante obiective turistice pe care trebuie sa le vizitezi sunt Palatul Parlamentului, Castelul Buda, Bastionul Pescarilor, Biserica Matyas, Piata Eroilor si Monumentul Mileniului, Faleza Dunarii. Budapesta mai este cunoscuta si sub denumirea "orasul bailor termale", asa ca nu poti sa ratezi un rasfat intr-un din spa-uri.
Madhya Pradesh, India
Madhya Pradesh este al doilea stat ca marime din India, fiind denumit si "inima Indiei". Madhya Pradesh este o destinatie perfecta pentru cei care vor sa admire viata salbatica, la costuri mai mici decat in Africa, dar si pentru cei pasionati de calatoriile spirituale. In Madhya Pradesh exista o multime de temple, iar avantajul lor este ca sunt mult mai putin aglomerate decat cele din Rajasthan, un stat vecin.
Buffalo, New York
Buffalo este al doilea oras ca marime din statul New York, situat in apropierea cascadei Niagara.
Azerbaijan
Azerbaijan este cea mai mare tara din Caucaz, situata intre Asia si Europa. Nu este o destinatie de vacanta accesata de prea multi turisti, insa cei care ajung acolo sunt placut suprinsi de calitatea buna a serviciilor - cazare si masa si de preturile mici.
Serbia
Pe scurt, Serbia inseamna aventuri in aer liber, spa-uri, podgorii, manastiri seculare, experiente gastronomice. La fel ca si Azerbaijan, Serbia este o destinatie de vacanta accesibila, care incepe sa castige popularitate.
Tunisia
Tunisia, o tara din nordul Arficii, este o atractie tristica pentru multi europeni. In Tunisia, turismul este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei, care genereaza venituri importante. Cel mai mari statiuni turistice din Tunisia sunt Djerba, Sousse, Hammamet, Monastir, Sfax, Tozeur. Cele mai importate obiective turistice sunt: amfiteatrul roman din El Djem, situl arheologic din Cartagina, Medina din Tunis, Parcul national Ichkeul, orasul punic Kerkuan, Medina din Sousse, Medina din Kairouan, situl arheologic din Dougga, potrivit wikipedia.org
Cape Winelands, Africa de Sud
Regiunea muntoasa de la nord de Cape Town este renumita pentru vinurile pe care le produce, dar si pentru turismul gastronomic. Insa destinatia ofera suficiente motive de calatorie si celor pasionati de plimbarile in natura si de circuitele in safari.
Atena, Grecia
Cele mai frumoase lucruri pe care le poti face in Atena sunt gratis! Nu te costa nimic sa admiri Acropola din Atena sau Parthenonul (templul dedicat zeitei Athena Parthenos) sau sa ratacesti pe strazile orasului incarcate de istorie si arta.
Zanzibar, Tanzania
Zanzibar este un arhipelag de langa coasta de est a Africii, fiind alcatuit din insula Zanzibar si insula Pemba. Zanzibar este un teritoriu autonom ce apartine de Tanzania, cunoscut pentru condimente, dar si pentru numeroase atractii turistice.

Sursa: https://www.lonelyplanet.com/articles/indoor-flight-chamber-tallest-climbing-wall

Record de turisti in Grecia

Peste 33 de milioane de persoane au vizitat Grecia in 2018, in crestere cu 9,7% fata de anul precedent, arata datele finale publicate de Banca Centrala a Greciei, citate de publicatia Greek Reporter.
Conform statisticii oficiale, anul trecut, veniturile generate din turism de catre statul elen au crescut cu 10%, pana la 16,086 miliarde de euro. Aproape 7 din 10 euro din venituri au provenit de la cetatenii Uniunii Europene, care au vizitat anul trecut Grecia. Acestia au cheltuit 11,109 miliarde de euro, un avans de 11,5% fata de 2017, scrie Agerpres. Cetatenii din afara UE care au sosit, in 2018, in Grecia au generat venituri e 4,645 miliarde de euro, mai mult cu 7,5%, comparativ cu anul precedent.

Datele publicate de Banca Centrala a Greciei arata ca tensiunile geopolitice continua sa aiba un impact semnificativ asupra turismului. De exemplu, in 2018, cand relatiile intre Grecia si Rusia s-au deteriorat semnificativ, veniturile obtinute de la turistii rusi care au vizitat statul elen s-au redus cu aproape o cincime.
Pe de alta parte, imbunatatirea relatiilor dintre Grecia si SUA, in 2018, a dus la o crestere de 27,8% a veniturilor generate de turistii americani, la impresionanta suma de 1,040 miliarde de euro. Turoperatorii din Grecia estimeaza ca 2019 ar putea fi an foarte bun din punctul de vedere al numarului de turisti si al veniturilor generate de catre acestia, continuandu-se, astfel, tendinta crescatoare care a inceput in urma cu cinci ani. Conform unui studiu al Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor, industria calatoriilor si a turismului din Grecia a crescut, anul trecut, cu 6,9%, un ritm de trei ori si jumatate mai ridicat decat al intregii economii elene.

Turismul a avut, in 2018, un aport de 20,6% la PIB-ul Greciei, fata de un nivel de doar 10,4% pe plan mondial, conform datelor Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor. Aceasta inseamna ca unul din cinci euro cheltuiti anul trecut in Grecia au provenit din industria calatoriilor si turismului, a carei cifra de afaceri s-a ridicat la 37,5 miliarde euro.
Un sfert din numarul angajatilor eleni lucreaza in turism, adica aproximativ 988.600 de locuri de munca sunt legate de acest sector, arata datele WTTC.
Turismul este un motor-cheie al economiei Greciei, tara care in luna august a anului trecut a pus capat celui de-al treilea program de asistenta financiara internationala convenit dupa criza financiara din 2010.

Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Turism/

Despre germanii din vacanta ...

Sarbatorile pentru multi germani reprezinta cel mai bun moment al anului. Si majoritatea germanilor le planifica cu atentie inca de la inceputul anului.
Destinatia de vacanta cea mai populara a germanilor? Destul de simplu: Germania.

Majoritatea germanilor sunt atrasi de Marea Nordului sau de Marea Baltica, de Alpi sau de numeroasele lor lacuri de la poalele Alpilor. Dar, foarte multi germani calatoresc si in alte tari.
Majoritatea germanilor doresc sa se odihneasca si sa isi petreaca sarbatorile relaxate si confortabile, cu mult soare si mancare buna. Nu e de mirare ca vacanta pe plaja intr-un hotel este cea mai populara vacanta aleasa de germani.

Cea mai frecventa destinatie de vacanta la plaja a germanilor este Marea Mediterana. Spania a fost tara favorita a multor turisti germani de mai multi ani, Italia si Turcia fiind pe locurile doi si trei. Insa s-a observat ca incepand cu vara anului 2017, Grecia, Croatia si Maroc au fost de asemenea in tendinte. Familiile si iubitorii de drumetii aleg, insa, sa-si petreaca vacanta in Austria.

Germanii sunt iubitori entuziasmati de croaziere. Din ce in ce mai multi tineri calatori apreciaza facilitatile hotelurilor plutitoare, cu programul lor variat de divertisment si excursii la tarm. Potrivit unei statistici a Asociatiei Germane de Calatorii, peste 20 de milioane de germani au facut cel putin o croaziera pana in 2017. In fiecare an, numarul celor care aleg acest tip de vacanta fiind in crestere.

Puteti sa va intalniti, insa, cu turistii germani care doresc sa faca descoperiri in fiecare colt al pamantului, dar de departe cea mai populara destinatie de calatorie este Statele Unite, urmata indeaproape de Canada. In Asia de Sud, tara favorita a germanilor este Thailanda.

Deoarece angajatii din Germania se bucura de vacante lungi in comparatie cu cei din alte tari (de regula, de la 26 pana la 30 de zile/ an) multi pleaca in vacanta de doua ori pe an. Multi germani profita de o scurta vacanta pentru a face un tur al orasului. In Germania, cele mai atractive destinatii urbane sunt Berlin, Hamburg si Munchen; in restul Europei fiind: Londra, Roma, Viena, Paris si Praga.

In vacantele de iarna germanii se impart in doua tipuri: entuziastii de sporturi de iarna sunt atrasi de partiile de schi ale Austriei, iar cei care doresc sa scape macar petnru perioada vacantei de senzatia frigului aleg insulele Canare din Spania.


Detalii interesante de vacanta ale germanilor:
75% dintre germani calatoresc cel putin o data pe an
durata medie de vacanta: 13 zile
angajatii au o vacanta de 26-30 de zile pe an
62 la suta vor sa se relaxeze in vacanta; 25% doresc sa experimenteze ceva
o treime din turistii germani raman in propria tara
cele mai populare destinatii de calatorie in Europa: Spania, Italia, Austria si Turcia
cea mai populara destinatie de calatorie in afara Europei: Statele Unite ale Americii
mijloace de transport alese: masina, 47%; avion, 39%

Sursa: http://www.deutschland.de

Incursiune la ,,capatul Pamantului''

Puerto Williams a preluat titlul detinut pana acum de Ushuaia, localitatea argentiniana aflata in apropiere si a mutat capatul lumii de cealalta parte a canalului Beagle, in Tara de Foc. Astfel, Puerto Williams a devenit oficial orasul aflat cel mai aproape de Polul Sud pe continentul american.
Cu aceasta ocazie, locuitorii micului oras chilian s-au declarat increzatori ca titlul le va aduce mai multi turisti. In acelasi timp, acestia sunt ingrijorati de faptul ca le-ar putea afecta modul de viata. ,,Suntem obisnuiti cu linistea, ne lasam usile descuiate. Ne facem griji ca ne-am putea pierde acest mod linistit de viata'', spune Maria Luisa Munoz, vicepresedintele unei comunitati Yagan din zona.
Localitatea se afla la mai putin de 50 de kilometri de Ushuaia, fostul detnator al titlului. Aici exista un tren spre ,,capatul lumii'', o bienala de arta, iar orasul avea ca motto oficial ,,Ushuaia, fin del mundo, principio de todo'' (Ushuaia, capatul lumii, inceputul a tot).

Se considera ca zona chiliana antarctica, Puerto Williams ar fi fost populata inca mai bine de 10.000 de ani de populatia Yagan, o comunitate indigena nomada de vanatori-culegatori. Europenii au traversat canalul abia in secolul al XVI-lea dar abia in secolul al XIX-lea zona a inceput sa fie dezvoltata pentru a asigura aprovizionarea vaselor pornite la vanatoare de balene.

Puerto Williams a fost fondat in 1953 ca o baza navala chiliana, fortele marine functonand si ca furnizori de electricitate in localitate pana in 2002. Intre 1982 si 2002 numarul de locuitori a crescut de la 1.059 la 2.874 de locuitori si perspectiva recunoasterii statului urban deja incepea sa se contureze.
Clima din Puerto Williams este temperata subpolara oceanica, verile fiind scurte si racoroase, cu temperaturi care ajung pana la 27 de grade in ianuarie, in timp ce iernile au inregistrat scaderi de temperatura care nu au coborat sub -13.8 grade in luna iunie. ,,Pentru noi e un instrument de atragere a unui numar mai mare de turisti'' spune Francisca Albornoz, presedintele Asociatei Turistice de la Capul Horn.

Sursa: https://www.visitchile.com/en/

Secretele Marelui Zid Chinezesc

Constructie grandioasa, cea mai veche si mai mare arhitectural din lume, Marele Zid Chinezesc porneste de-a lungul tarmului aspru si a muntilor abrupti, ofera peisaje uimitoare, de la plajele din Qinhuangdao, pana la muntii accidentati din jurul Beijingului, fiind un coridor intre lanturile muntoase inalte.
Cu o vechime de peste 2000 de ani, cel mai lung zid din lume masoara oficial 8.852 km. dar intregul traseu este estimat la 21.196 km, adica mai mult de jumatate din circumferinta Ecuatorului (40.075 km.) .

Marele Zid Chinezesc a fost format la inceput (sec.VII i.Hr.) din ziduri mici disparate. Pe atunci China era formata din mai multe state mici, ai caror conducatori voiau sa-si apere granitele de popoarele nomade. Ulterior, zidurile s-au unit si consolidat, apoi reconstruit, intretinut si restaurat pana au ajuns la varianta pe care o cunoastem astazi.

Prima dintre cele mai importante sectiuni ale zidului dateaza de pe vremea dinastiei Qin, cea care a faurit China, care la randul ei a fost prima dinastie si cea mai scurta din istorie. Cea mai mare parte din zid s-a construit, insa, pe timpul dinastiei Ming, din caramida, avand mai multe turnuri de veghe inalte.
In secolul al XIII-lea s-a pus problema unificarii Marelui Zid Chinezesc. Pana atunci existau deschizaturi in zid, care au permis exploatarea lor de catre invadatori, precum mongolii condusi de Genghis (Ginghis) Khan. Acestia au invadat si au condus China pana au fost infranti de Ming (1368). Filozoful francez Voltaire a spus ca ,,piramidele egiptene sunt o copilarie, o gluma, in comparatie cu Zidul Chinezilor''

Din pacate, este doar un mit faptul ca Marele Zid al Chinei este vizibil din spatiu. Legenda a inceput in 1754 cand un istoric englez a scris intr-o scrisoare ca Marele Zid este atat de urias incat ar fi vizibil si de pe Luna. Desigur, nimeni nu ajunsese pe Luna pana atunci. A fost mai degraba o licenta poetica, care s-a perpetuat in timp pana cand toata lumea a crezut ca este realitate. De fapt, nu numai ca nu este vizibil din Luna, dar nici macar nu poate fi vazuta cu ochiul liber de pe Statia Spatiala Internationala.

Sursa: http://adevarul.ro/

Se schimba sau nu ora de vara?

Comisia pentru Transport si Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat luni favorabil propunerea ca incepand din anul 2021 sa se renunte la schimbarea orei de vara si de iarna in Uniunea Europeana, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Parlamentului European.
TRAN propune ca schimbarea orei in ultima duminica din martie 2021 sa fie ultima pentru tarile din Uniunea Europeana care decid sa-si pastreze permanent ora de vara.

Statele membre care prefera sa ramana la ora standard, cunoscuta si drept ,,ora de iarna'', vor face aceasta ultima schimbare in ultima duminica a lunii octombrie 2021. Tarile membre trebuie sa notifice Comisia Europeana pana in martie 2020 asupra deciziei lor. Documentul a fost aprobat de Comisia pentru Transport si Turism din Parlamentul European cu 23 de voturi pentru si 11 impotriva, modificand fata de propunerea Comisiei Europene anul de cand ar deveni aplicabila schimbarea permanenta a orei pentru statele care doresc sa faca acest lucru, respectiv 2021 in loc de 2019.

In documentul aprobat de aceasta comisie se solicita statelor membre sa-si coordoneze deciziile astfel incat aplicarea orei de vara in unele tari concomitent cu ora de iarna in altele sa nu perturbe functionarea pietei unice europene, in special in sectorul transporturilor. In cazul in care Comisia Europeana constata ca ar putea surveni astfel de perturbari, atunci ea ar putea amana cu inca un an implementarea posibilitatii de permanentizare a orei de vara sau de iarna, pentru a se putea solutiona in acest timp problemele aparute. Raportul adoptat luni Comisia pentru Transport si Turism din Parlamentul European mai trebuie aprobat de plenul PE si de statele membre in cadrul Consiliului UE.

Eurodeputata socialista suedeza Marita Ulvskog, raportoare a textului votat luni, a declarat, potrivit agentiei EFE, ca, in opinia sa, propunerea Comisiei de a se renunta la schimbarea orei de vara si de iarna este ,,prematura'' si nu se bazeaza pe un studiu de impact corespunzator, ci doar pe o consultare publica ce a durat numai 8 saptamani, in loc de 12 saptamani cat dureaza de obicei astfel de consultari. La aceasta consultare au participat 4,6 milioane de cetateni din statele membre ale UE, 84% dintre ei pronuntandu-se pentru eliminarea schimbarii orei.

Sursa: https://www.dcnews.ro

Targuri spectaculoase de iarna din Europa

Imediat ce vin primele zile reci, amatorii de calatorii isi indreapta atentia spre destinatiile care le pot oferi cele mai spectaculoase evenimente pentru sarbatorile de iarna, fie ca e vorba despre Craciun, fie ca sunt zilele de dupa Anul Nou. Cei care cauta destinatii obisnuite pentru turismul de iarna stiu deja ca targurile de Craciun din Viena, Berlin, Praga, Salzburg sau Paris sunt cele mai aglomerate locuri de Sarbatori. Dar in Europa, Sarbatorile vin cu ornamente diferite in fiecare colt al continentului.

Fie ca este vorba despre o calatorie pana la Budapesta, in mijlocul Europei, la Koln, la Lerwick ori in Helsinki, fiecare destinatie vine cu atractii de sezon adaptate spiritului local. Targul de Craciun din capitala Ungariei este o destinatie ideala pentru gurmanzi. La cele peste 150 de standuri instalate in Pesta se pot comanda portii de gulas servite in paine si alte specialitati locale, iar modul de preparare este supravegheat de specialisti din Budapesta care au grija sa se respecte retetele originale. Mancare, muzica live si dans sunt ingredientele principale ale sarbatorii targului maghiar.

Carnavalul de la Koln a inceput pe 11 noiembrie, dar abia pe 28 februarie incep cu adevarat festivitatile cu petreceri publice in timpul carora se suspenda orele de inchidere pentru cluburi si baruri. Traditia ii face pe participanti sa se adune purtand costume si masti la Neumarkt, in centrul orasului. In duminica festivalului, elevii din oras organizeaza parade in toate cartierele, iar cele mai intalnite costume sunt cele ale Printului, Taranului si al Fecioarei. Carnavalul, ale carui origini organizatorii spun ca vin din 1823, se incheie in 2019 pe 5 martie.

Daca tot vorbim despre evenimentele de iarna care se prelungesc pana in primele luni ale anului 2019, merita pomenit festivalul Up Helly Aa, din Lerwick, orasul scotian din Insulele Shetland. Programat in ultima zi de marti din ianuarie, evenimentul celebreaza civilizatia vikingilor prin concerte de muzica traditionala si o parada cu torte la care participa peste 1000 de pasionati ce poarta costume vechi.

Iesita din comun este si experienta pe care o ofera tagurile de Craciun de la Valkenburg, din Olanda. De pe 16 noiembrie pana pe 23 ianuarie, sute de standuri sunt raspandite prin tuneluri si pesteri sapate in dealul Valkenburg. Aici se gasesc sculpturi in stanca si o capela din secolul 18 in apropierea carora sunt puse in vanzare produse de artizanat si ,,miniclatite'' Poffertjes.

In Helsinki, spiritul Craciunului are parte de targul lui. Cele aproximativ 100 de standuri amenajate in apropierea strazii istorice Aleksanterinkatu, trasata de la inceputul secolului 19, sunt inspirate din traditia finlandeza. Vinul de sezon se numeste Glogi si este condimentat cu migdale si stafide si, uneori, chiar si cu un strop de vodca.

Sursa: http://www.ziare.com/vacanta/destinatii/

VIENA cea mai buna calitate a vietii

Renumita companie de consultanta Mercer a analizat conditiile de trai din 450 orase din lume pentru a determina orasele cu cea mai buna calitate a vietii pe baza a 39 factori.
Printre acesti factori se numara: mediul economic si socio-cultural, sistemul de sanatate, stabilitatea politica, standardele de educatie si scolarizare, transportul public, posibilitatile de petrecere a timpului liber, nivelul criminalitatii, calitatea mediului inconjur?tor etc.
Astfel topul primelor zece pozitii este:
1. Viena (Austria), 2. Zurich (Elvetia), 3. Munchen (Germania), 4. Auckland (Noua Zeelanda), 5. Vancouver (Canada), 6. Dusseldorf (Germania), 7. Frankfurt (Germania), 8. Geneva (Elvetia), 9. Copenhaga (Danemarca), 10 Basel (Elvetia) si Sydney (Australia)
Alte orase in top:
76. Budapesta, 107. Bucuresti, 116. Sofia, 134. Istanbul, 139. Belgrad, 167 Moscova, 173. Kiev

Sursa: https://ivisit.ro/

Cel mai bun din lume

Aeroportul Changi din Singapore a fost desemnat in 2018 cel mai bun aeroport din lume, conform clasamentului World Airport Awards, realizat de compania britanica Skytrax.
Changi devine astfel primul aeroport care obtine titlul pentru al saselea an consecutiv. Aeroportul Changi este unul dintre cele mai mari hub-uri din Asia, transportand 62,2 milioane de pasageri in 2017 si deservind 100 de companii aeriene care au efectuat zboruri catre mai mult de 400 de orase din intreaga lume.
De altfel, urmatoarele 3 locuri din clasament sunt detinute tot de aeroporturi din zona Asiei, respectiv Incheon (Seul, Coreea de Sud), Haneda (Tokyo, Japonia) si Hong Kong.

Aeroportul din Munchen, Germania, este cel mai bun aeroport european din acest clasament, fiind pe locul sase, in timp ce aeroportul din Frankfurt este pozitionat pe locul 10. Alte aeroporturi europene prezente in clasament sunt cele din Heathrow Londra - locul opt si Zurich - locul noua.
Clasamentul are la baza raspunsurile oferite in perioada august 2017- februarie 2018 de catre 13,73 milioane de calatori din peste 100 tari, si acopera in total peste 500 de aeroporturi. Studiul analizeaza experienta calatorilor in diverse domenii, inclusiv check-in, sosiri, transferuri, cumparaturi, securitate si imigratie.

Sursa: http://www.worldairportawards.com/

Spania record istoric

Ultimul raport al Institutului national de statistica (INE) pentru anul care tocmai s-a incheiat arata ca 77,8 milioane de turisti au fost in Spania in 2017, inregistrandu-se, astfel, un nou record istoric in turism.
Potrivit datelor difuzate de INE sosirile de turisti au crescut in noiembrie cu 7,4 %, pana la 4,4 milioane de persoane si au ajuns astfel la 77,8 milioane de prsoane in primele 11 luni ale anului 2017, mai mult cu 9,1% fata de aceeasi perioada a anului 2016.
Pe nationalitati, britanicii au fost cei mai numerosi vizitatori al Spaniei in 2017, respectiv 18 milioane, in crestere cu 7% fata de intervalul de referinta din anul trecut, urmati de germani cu 11,4 milioane (plus 6,1%) si francezi cu 10,7 milioane de vizitatori (crestere de 0,4%).

Potrivit ANSA Scretara de Stat a Turismului Matilde Asian a declarat ca in pofida instabilitatii politice din Catalonia (unde s-a inregistrat o dimunuare a vizitatorilor), la nivel national, insa, s-a realizat o compensare in ceea ce priveste rezervarile anticipate deja consolidate cat si a cresterii cererilor spre destinatiile turistice traditionale de ,,sol y playa'' (soare si plaja).
Se preconizeaza ca anul acesta sa fie marcat de un nou salt istoric prognoza fiind ca se va depasi bariera psihologica de 80 de milioane de turisti internatioionali.

Sursa: http://www.insidermonkey.com/

Locul unde locuitorii traiesc 140 de ani

Valea raului Hunza, aflat la granita dintre India si Pakistan, este de multe ori numita si ,,oaza tineretii''. Oamenii din aceasta regiune aproape ca nu se imbolnavesc niciodata si arata mereu tineri, iar durata de viata ajunge pana la 140 de ani.
Este considerat ceva normal ca cei mai multi dintre locuitori sa traiasca peste 100 de ani. Oamenii din Hunza au fost descoperiti de europeni in anii 20 de catre un doctor scotian numit MakKarrison care a trait o perioada indelungata alaturi de ei. Acesta le-a documentat viata si a descoperit ca secretul pentru longevitatea acestora este dieta lor.
Scotianul a descoperit ca mananca putina carne, si iau masa doar de doua ori pe zi. In plus, innoata in apa inghetata, iar o plimbare de 15-20 km este cat se poate de normala. In 1963 o echipa medicala franceza a mers intr-o expeditie in Hunza si au stabilit ca speranta medie de viata este de 120 de ani.

Sursa: http://www.businessinsider.com

Cel mai mare mister al omenirii a fost elucidat

Indiciul ascuns in cel mai vechi document din lume lamureste cum au reusit egiptenii sa construiasca Piramidele din Giza. Noile descoperiri facute in Cairo au dovedit ca au existat barci special construite pentru a transporta blocurile uriase folosite in timpul constructiilor.
Dezvaluirile au scos la iveala si noi detalii despre mormantul lui King Khufu, construit in urma cu mai bine de 4.000 de ani, in 2.550 I.Hr.
Arheologii cred ca au reusit, in sfarsit, sa elucideze unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii: modul in care egiptenii au reusit sa transporte peste 170.000 de tone de tone de piatra pentru construirea marilor piramide din Giza. Un grup de arheologi care au studiat complexul Piramidelor din Giza au scos la iveala un papirus antic, ramasitele unei barci si o retea de canale pe terenul pe care s-au desfasurat lucrarile, reveland noi dovezi care demonstreaza cum a fost construita cea mai veche dintre Cele Sapte Minuni ale Lumii Antice. Arheologii cunosteau de mai multa vreme faptul ca rocile folosite pentru constructia Piramidelor din Giza au fost extrase dintr-un loc numit Tura, aflat la aproape 10 kilometri departare, in vreme ce granitul de care au avut nevoie a fost adus de la peste 500 de kilometri distanta.
Cele mai mari intrigi s-au tesut in jurul modului in care materialele de constructie au fost transportate de la asemenea distante. Pierre Tale, care a petrecut patru ani incercand sa descifreze papirusul scris de unul dintre cei care au participat la construirea piramidelor, a dezvaluit pentru un nou documentar marca Channel 4 ca inca din prima zi a fost evident faptul ca se afla in posesia celui mai vechi document gasit vreodata in lume. Aparent, acesta a fost scris de un barbat pe nume Merer, care coordona 40 de marinari de elita. Arheologii au descoperit ca mii se muncitori special antrenati au folosit barci pentru a naviga canalele sapate de-a lungul Nilului, prin care isi propusesera sa transporte materialele necesare pentru ridicarea colosilor. Ambarcatiunile erau consolidate prin legaturi cu franghii groase si rasucite, iar unele dintre ele s-au pastrat pana in zilele noastre si au fost gasite in stare buna.
Dupa colectarea si adunarea materialelor, muncitorii le transportau intr-un port aflat la cativa metri de baza piramidei. In total, 2,3 milioane de blocuri de piatra au fost transportate pana in Giza, pe apa, timp de 20 de ani: ,,Am scos la iveala bazinul central, cel despre care credem ca a reprezentat principalul traseu de livrare catre Platoul Giza''.

Sursa: http://www.gandul.info/magazin/

Destinatii superbe mai putin cunoscute

Daca va faceti planuri de vacanta insa va doriti ceva special, dincolo de plajele si strazile invadate de turisti, in care sa puteti simti spiritul local, trebuie sa stiti ca in lume exista o multime de locuri spectaculoase care inca nu au fost descoperite de circuitele turistice.
Cei de la Brightside au pregatit o lista cu sugestii numai bune pentru cei care isi doresc un concediu linistit, departe de aglomeratia celor mai populare destinatii de vacanta, iar noi am selectat pentru voi cele mai interesante dintre ele:
1. APLULIA, ITALIA
O vacanta in Aplulia, insorita regiune ce reprezinta pe harta ,,tocul'' Italiei, este, cu siguranta, un concediu de vis pentru cei care iubesc marea azurie si apusurile de aur. Turistii in cautare de relaxare pot gasi aici locuri pe placul lor, golfuri linistite si izolate, iar calatorii iubitori de arhitectura vor putea admira vechiul Castel del Monte.
2. AMBERGRIS CAYE, BELIZE
Micuta insula din Belize a fost desemnata in 2016 drept destinatia nr. 1 din America Centrala de catre World Travel Awards. Cei care vor ajunge in Ambergris Caye vor descoperi ca au suficente facilitati pentru a avea activitati incitante, insa vestea buna este ca destinatia nu este una invadata de turisti. Iar pentru cei care vor sa practice scuba diving si snorkeling avem o veste buna: de vreme ce al doilea mare recif de bariere din lume este situat pe coasta de est a insulei Ambergris Caye, experintele de aici vor fi de neuitat.
3. BANGLADESH
Cei care vor ajunge in Bangladesh vor descoperi un loc incantator, care le va oferi o vacanta memorabila. Un taram cu plaje frumoase si o cultura bogata, cu sate pitoresti si localnici veseli si primitori. Cu toate ca sectorul turismului de aici nu este prea bine dezvoltat, Bangladesh este un loc izbitor de frumos.
4 KOH RONG, CAMBODGIA
Insula Koh Rong este destinatia ideala pentru cei care sunt in cautarea unei vacante departe de civilizatie, unde sa aiba parte de liniste si natura virgina, nealterara.
5. SOFIA, BULGARIA
Capitala Bulgariei este o destinatie turistica de luat in seama, mai ales ca, din punct de vedere financiar, este una dintre cele mai accesibile capitale din Europa. Sofia este un oras cu o istorie veche si bogata si este animat de tinerii studenti atrasi de cel mai mare centru universitar din tara. Orasul poate fi o destinatie de vacanta pentru toate varstele.
Daca va faceti planuri de vacanta insa va doriti ceva special, dincolo de plajele si strazile invadate de turisti, in care sa puteti simti spiritul local, trebuie sa stiti ca in lume exista o multime de locuri spectaculoase care inca nu au fost descoperite de circuitele turistice.

Sursa: https://vocea.biz/travel/2017/

Destinatia anului 2017

Mai multe publicatii de specialitate au stabilit care va fi ,,Destinatia turistica a anului 2017'' din Europa.
Potrivit ,,Huffington Post'' cei mai multi turistii sunt asteptati sa viziteze in 2017 Portugalia, tara fiind in fruntea predictiilor pe majoritatea site-urilor de travel din lume. Turistii sunt atrasi de plajele uimitoare ale Portugaliei, de orasele istorice, de vibratia generala a marilor orase, dar si de insulele luxuriante, pentru vin si pentru activitatile pline de aventura.

Revista ,,Travel + Leisure'' relateaza ca in 2017 tot mai multi turisti vor vizita Portugalia. Cresterea numarului de vizitatori americani in Portugalia cu 22% in 2016 face ca in 2017 numarul vizitatorilor Portugaliei sa fie si mai mare. Mai mult, expertii de la ,,Fodor's'' au pus regiunea portugheza Minho pe lista ,,Locurilor de vizitat in 2017'', iar ,,Lonely Planet'' a numit Insulele Azore una dintre cele mai bune regiune de vizitat in 2017.

Daca va ganditi ca urmatoarea vacanta sa fie in Portugalia puteti alege dintre:
Lisabona si Algarve. O prima calatorie in Portugalia ar trebui sa includa vizitarea capitalei Lisabona, cunoscuta pentru viata de noapate fabuloasa. La doua ore si jumatate de mers cu masina de Lisabona puteti ajunge la Algarve, renumita regiune de coasta, unde puteti sa descoperiti plajele ascunse atat de cautate. Minho Minho este considerata una dintre cele mai frumoase regiuni din Portugalia, avand inclus un parc national desprins parca din basme. Aici se poate gasi si degusta un vin foarte bun si ieftin. Plaja Comporta. Se poate sa nu fi auzit de aceasta plaja, dar aici, in jurul unui sat pescaresc se inghesuie cei mai bogati si faimosi oameni ai Europei. Insulele Azore. Multi turisti au spus ca insulele Azore pot sa fie peste insulele Hawaii din mai multe puncte de vedere. Sunt numite si ,,noua Islanda'', fiind o atractie pentru fanii sporturilor extreme.

Sursa: http://www.huffingtonpost.com/

Cel mai scump oras pt. noaptea de Revelion 2017

Dubai a fost desemnat pentru al doilea an consecutiv cel mai scump oras in care si-au petrecut noaptea de Revelion: aprox. 500 de Euro de persoana. Cei din Dubai au tras lozul cel mare: 15 milioane de turisti vin anual sa vada minunile si cheltuiesc cel putin 10 miliarde de Euro.

Cel mai inalt, cel mai mare, cel mai stralucitor, sunt etichete pe care Dubaiul le poarta cu mandrie. Arabii au mizat pe apetitul turistilor pentru maretie, cand au ridicat din nisip orasul stralucitor de acum si n-au gresit deloc. E drept, au cheltuit pentru asta 350 de miliarde de dolari, dar sumele pe care reusesc acum sa le ia de la vizitatori sunt halucinante. Obiectivele turistice care atrag milioane de vizitatori in fiecare an sunt Miracle Garden, cea mai mare gradina cu flori din lume, Burj Khalifa, simbolul orasului, dar ?i cel mai mare parc stralucitor din lume.

Sursa: http://stirileprotv.ro

Lucruri banale considerate ilegale

Va place sa calatoriti? Iata o lista cu 8 lucruri considerate ilegale in anumite tari europene:
Hranirea porumbeilor
Ganditi-va de doua ori inainte de a va acoperi in pesmet pentru un selfie in care sa apareti alaturi de porumbeii din Piazza San Marco. In Venetia si Viena, hranirea acestor pasari este o infractiune care se taxeaza cu amenzi de pana la sute de euro, asta pentru ca pasarile sunt considerate o bataie de cap, dar mai ales pentru ca excrementele lor sunt daunatoare pentru cladiri si monumente istorice.
Plimbari in costum de baie
Politiei locale din Palma de Mallorca si Barcelona nu-i pasa daca veniti de la plaja. Odata ce va indepartati de nisip, sunteti obligati sa va puneti pantaloni scurti si un tricou. Daca totusi alegeti sa va plimbati pe strazi in costum de baie, trebuie sa va asumati riscul de a primi o amenda intre 100 si 500 de euro.
Pantofi cu toc
Daca vreti sa faceti un tur al ruinelor antice din Atena in pantofii cu toc preferati, exista sansa de a fi rugati sa continuati vizita desculti. De ce? Pentru ca tocurile ascutite pot deteriora suprafata ruinelor, acestea au fost interzise in sit-uri istorice precum Partheon si sanctuarul de la Delphi, dar si in amfiteatrele din aer liber din Grecia.
Gustarile in preajma monumentelor
Uitati de un picnic pe Treptele Spaniole sau o cafea savurata in timp ce faceti un tur la Colosseum. Sa mancati si sa consumati bauturi in apropierea monumentelor istorice sunt lucruri complet interzise in orase italiene precum Roma, Florenta sau Venetia. Politia locala este foarte vigilenta mai ales in zona Pietei San Marcos din Venetia si pe scarile de la intrarea principala a Catedralei din Florenta.
Zgomotul in zilele de duminica
Sa tundeti iarba, sa dati gauri cu bormasina, sa ascultati muzica la un volum mare sau chiar sa reciclati sticlele din plastic in zilele de duminica sau in cele de sarbatoare sunt activitati nepermise in tari precum Germania si Elvetia, iar aceste ,,abateri'' sunt taxate prin amenzi. Mai mult, in anumite zone sunt complet interzise actiunile zgomotoase intr-un anumit interval orar si aceasta chestiune este atat de serioasa, incat exista chiar si avocati specializati pe acest ,,domeniu''.
Lipsa unui act de identitate
In tari europene ca Germania, Ungaria, Rusia, Cipru, Ucraina, Belgia, Olanda, Austria si Spania, legea obliga persoanele sa aiba un act oficial de identitate in buzunar. Daca sunteti rezident non-european, inseamna ca trebuie sa aveti pasaportul in original. Acest aspect este deosebit de important mai ales in locurile in care este clar ca sunteti turist, fie din cauza limbii pe care o vorbiti sau a infatisarii, pentru ca politia obisnuieste sa efectueze controale de rutina, iar lipsa unui act de identitate va poate aduce o amenda sau poate determina autoritatile sa va conduca pana la hotel pentru a confirma identitatea.
Fotografii cu functionari sau diverse cladiri oficiale
In tari precum Rusia, Spania, Ucraina si Ungaria, fotografierea aeroporturilor sau a cladirilor militare si guvernamentale va poate aduce o amenda sau chiar o plimbare la sectia de politie. In Franta, asigurati-va ca in cadru nu apar ofiteri ai politiei (nici macar in fundal) inainte sa apasati declansatorul
Lipsa combustibilului
Desi sa ramaneti fara benzina nu este o crima, poate fi considerata astfel daca se intampla sa va opriti pe celebra Autobahn din Germania, unde stationarea din orice alt motiv exceptand o situatie de urgenta este ilegala. Daca uitati sa va faceti plinul si opriti pe autostrada de mare viteza veti fi pasibili de amenda.

Sursa: http://www.businessinsider.com

11 lucruri uimitoare gasite pe Pamant

Grotele Longyou
Aceste pesteri facute de om si gasite in China raman un mister. De asemenea, se crede ca ele au fost construite in timpul dinastiei Qui (212 I. Hr.), dar nu exista nici un document care sa ateste originea acestor lucruri incredibile.
Poarta Soarelui
Precum Stonehenge-ul, Poarta Soarelui este o structura din piatra, care ramane si astazi un mister. Oamenii din Bolivia considera ca de aici isi au originile primii oameni de pe pamant. Despre Poarta Soarelui se crede ca detine importanta atat din punct de vedere astrologic, dar si astronomic.
L'Anse aux Meadows
Acest sit vechi de 1000 de ani din Newfoundland, Canada, demonstreaza ca vikingii au descoperit America de Nord cu mult timp inainte ca faimosul Cristofor Columb sa navigheze spre India.
Gobekli Tepe
Descoperit pe creasta unui varf de munte din Turcia, sit-ul acesta ne arata cum erau construite asezarile in vechime. Astfel, intai a fost construit templui si dupa aceea orasul, in jurul sau, fapt care confirma ca religia era importanta pentru locuitorii acelei regiuni.
Pasarea Moa
Un grup de cercetatori au fost cu adevarat socati cand au gasit o astfel de gheara, bine conservata, intr-o pestera din muntele Owen, in Noua Zeelanda. Se pare ca gheara apartine unei pasari Moa si dateaza de 3000 de ani.
Manuscrisul Voynich
Manuscrisul Voynich ramane un mister pana in zilele noastre, deoarece s-au dezvoltat numeroase teorii care fac referire la limba in care este scris. In 2012 doua grupuri au anuntat ca au rezolvat puzzle-ul, insa problema era ca fiecare grup avea opinii diferite despre limba in care a fost scris manuscrisul. Unul dintre grupuri a afirmat ca este un dialect mexican, in timp ce al doilea era de parere ca este o limba asiatica scrisa codificat.
Monumentul Yonaguni
Inca exista dezbateri daca aceasta structura subacvatica uriasa a fost construita de om sau de o putere supranaturala. Constructia se gaseste pe coasta Yonaguni, in Japonia, si este facuta din margini plate, precum si unghiuri de 90 de grade.
Sferele de pe Costa Rica
Exista sute de sfere din piatra, de la cele mai mici dimensiuni (3-4 centimetri), la cele mai mari (3 metri), in Costa Rica. Nici pana in acest moment arheologii nu au o idee despre originea acestora, ori daca sunt facute de om sau nu.
Obeliscul neterminat
Acest obelisc a fost construit direct in roca, dar dupa ce au aparut fisuri in granit a fost abandonat. In plus, nu se stie din ce epoca dateaza.
Mohenjo-daro
Sit-ul din Sindh, Pakistan, este unul dintre cele mai vechi asezari urbane, in care se cunosc urmele de organizare sociala si cele ale sistemului de drenare. Se presupune ca au trait aproximativ 40.000 de oameni in Sindh.
Saksaywaman
Pietrele de langa Peru te uimesc mai ales prin felul in care se pot suprapune. Ele se potrivesc impreuna atat de bine, fara ca sa fie lipite cu mortar si este imposibil de introdus un obiect intre crapaturile in care se imbina aceste imensitati.

Sursa: http://omofon.com

Inovatie in domeniul aerian

Un inginer ucrainean a inventat avionul de pasageri care poate salva vietile calatorilor in situatie de urgenta.

Conform ICAO, in ultimii zece ani, circa 8% din accidentele aviatice au avut loc in in timpul decolarii, 21% la aterizare si 71% in timpul zborului. Analiza cauzelor accidentelor arata ca 75% dintre acestea sunt produse de factorul uman si 25% sunt din alte cauze, defectiuni sau starea vremii.

Pentru a reduce numarul de victime in cazul unui accident aviatic sunt necesare noi principii de constructie a aeronavelor care sa permita evacuarea oamenilor de la cateva sute de metri inaltime pana la mai multi kilometri.
Astfel, inventatorul de origine ukraineana Tatarenko Vladimir Nicolaevici in brevetele # 88319 (19) UA si # 144783 RU a prevazut constructia aeronavelor prin posibilitatea separararii partii inferioare a fuselajului in care sunt pasagerii si bagajele si coborarea treptata a acesteia cu ajutorul a doua parasute speciale.

Pentru ca acest sistem sa fie viabil va trebui ca fuzelajul sa fie realizat din carbon si alte materiale usoare care vor compensa partial greutatea sistemului parasutelor. In prezent, exista astfel de sisteme de aterizare folosite in domeniul aviatiei militare de transport.

Calcule preliminare arata ca greutatea aeronavei va creste usor, deci biletul va deveni mai scump. Nu ar fi asta o problema, pentru ca in urma unui chestionar a reiesit ca 95% dintre respondenti sunt gata sa plateasca mai mult pentru o calatorie cu avionul atata timp cat va deveni mai sigura.

Sursa: http://www.metro.co.uk

Cele mai lungi 10 zboruri directe din lume

Iti place sa zbori cu avionul?
Potrivit businessinsider.com cele mai lungi zboruri din lume sunt:
10. Dubai - San Francisco (15 ore 50 minute)
13.041 km. Zborul este operat de Emirates Airlines
9. Abu Dhabi- San Francisco (16 ore 15 min.)
13.128 km. zbor direct al companiei aeriene Etihad Airways
8. Dallas - Hong Kong (16 ore 20 minute)
13.072 km. fara oprire, distanta parcusa de American Airlines
7. Dubai - Houston (16 ore 20 minute)
13.144 km. cu Emirates Airlines intre cele doua orase
6. Abu Dhabi - Los Angeles (16 ore 30 minute)
13.502 km., zbor operat de Etihad Airways
5. Dubai - Los Angeles (16 ore 35 minute)
13.420 km. currsa directa a companiei aeriene Emirates Airlines
4. Johannesburg - Atlanta (16 ore 40 minute)
13.582 km. Cele doua destinatii sunt ,,unite'' de compania Delta Airlines.
3. Los Angeles - Jeddah (16 ore 55 minute)
13.409 km parcursi intr-o cursa directa de Saudi Airlines
2. Dallas - Sydney (16 ore 55 minute)
13.804 km. Cel mai lung zbor direct din lume in prezent operat de Qantas.
1. Dubai - Panama (17 ore si 35 minute)
13.821 km. Emirates Airlines va lansa anul viitor cursa directa intre cele doua orase, devennind
cel mai lung zbor din lume. Urmeaza desigur altele ...

Sursa: http://www.businessinsider.com

Spania, cea mai competitiva tara din lume

Spania a ajuns in 2015 campioana la turism dupa ce in 2013 a ocupat locul 4, iar in 2011 locul 8. Astfel, se claseaza in fata Frantei, Germaniei, SUA si Marea Britanie. Clasamentul Formului Economic Mondial este realizat la fiecare doi ani si cuprinde 140 de tari. Spania este tara cu cea mai competitiva industrie a turismului din lume cu o valoare de 5,31 din 7.

Anul acesta, Romania a urcat doua pozitii si a ajuns pe locul 66, cu o valoare de 3,78. Chiar si asa, Bulgaria ne-a luat-o inainte si ocupa locul 49, in crestere cu o pozitie fata de 2013.
Spania este in top in lume si la incasarile din turism. Numai in primele trei luni din acest an a castigat 10,76 miliarde de euro din vacantele turistilor straini, in crestere cu 7% fata de ianuarie-martie 2014, arata cifrele de pe site-ul Ministerului Industriei, Energiei si Turismului. Cea mai mare parte din incasari s-au inregistrat in Insulele Canare, urmate de regiunile Catalonia si Andaluzia.

In intreaga Spanie, cei mai multi bani au fost lasati de turistii din Marea Britanie, 1,88 miliarde de euro. Turismul contribuie cu 6,4% la PIB-ul Spaniei. Anul trecut, Spania a fost vizitata de un numar record de 65 de milioane de turisti, cu 4,4 milioane mai multi decat in 2013. Prin comparatie, Romania a fost vizitata de doar 1,91 milioane de turisti straini anul trecut potrivit datelor INS.

Sursa: http://economia.elpais.com/

6.400 angajati intr-o vacanta gratis in Franta

Un miliardar din China si-a trimis angajatii intr-o vacanta gratis, la Paris si Nisa. Dar nu cateva zeci, si nici sute, ci 6.400 de chinezi au vizitat Parisul si Nisa in acelasi timp, pe banii companiei, care a sarbatorit pe aceasta cale doua decenii de existenta.
Daca asta nu v-a starnit invidia, aflati ca turistii au fost rasfatati cu un tur privat la muzeul Luvru si au facut cumparaturi fara a achita nimic in cele mai exclusiviste magazine din Franta. Cu tot cu transport, nota de plata a trecut de 30 de milioane de euro.
Calatoria de patru zile a fost impartita in mod egal intre Paris si Nisa. Orasul de pe Coasta de Azur s-a pregatit din timp pentru mareea de chinezi. Autoritatile au colaborat cu hotelieri, manageri de restaurante si de magazine pentru a le face turistilor vacanta cat mai placuta, mai ales ca patronul a fost generos cu cheltuielile.
,,Sunt 6.400 de persoane, care vor cumpara cat 20, 30, 40 de mii de persoane. Drept urmare, magazinele trebuie sa fie pregatite'' a spus Li Jinyuan, presedintele companiei. Estimarile au fost aproape corecte: ,,Am cheltuit 7 mii de euro. Mi-am cumparat ochelari, genti, mai multe lucruri'', spune un turist chinez la Paris. Cuplurile si domnii au ales, in schimb, sa testeze specialitatile culinare locale: ,,Am mancat melci, pui si inghetata. Totul a fost foarte bun'', explica altul.
Pentru ca e o poveste cu chinezi, multi la numar, vacanta s-a incheiat pe faleza de la Nisa, cu un moment colectiv demn de Cartea Recordurilor. Fiecare a ocupat un loc stabilit dinainte, astfel incat, de la inaltime, se putea citi sintagma ,,Cel mai lung slogan uman din lume''. Generosul miliardar chinez care si-a plimbat angjatii, cu miile, in Franta, are afaceri in domeniul farmaceutic, financiar si imobiliar.

Sursa: http://incont.stirileprotv.ro/

Vacante inedite de top

Daca te-ai plictisit de statiunile aglomerate, de aceleasi hoteluri cu piscine si restaurante fitoase, de orasele pline de turisti, iata cateva idei trasnite de vacanta. Pentru unele din aceste destinatii, trebuie sa ai conturile pline, intrucat vorbim despre locuri exclusiviste. Dar nu te speria, nu toate ofertele sunt la fel de extravagante.
Intalnire cu o sirena adevarata - in vestul Floridei (SUA), lucrurile par desprinse din povestile Disney, cu micuta Ariel. De ce spunem asta? Intrucat pe coasta de vest poti vedea lucruri incredibile. Nu sunt personaje de desene animate, nici manechine. Mai mult, ele traiesc, la aproximativ o ora de mers cu masina departare de nord, de Tampa. Vorbim despre niste sirene ,,adevarate''. Weeki Wachee este un teatru construit intr-un izvor natural, care permite publicului sa calatoreasca intr-o lume subacvatica fara sa intre in contact cu apa. Pentru ca au cozi fosforecente, confectionate din Lycra, sirenele incanta vizitatorii cu povestile si coregrafiile lor speciale, realizate uneori, alaturi de pesti, broaste testoase si alte creaturi marine, inspirate din legendele despre sirene. Weeki Wachee Springs atrage turisti din intreaga lume, inclusiv celebritati, precum Elvis Presley, s-au aratat incantate de acest loc.
O vacanta subacvatica - ca tot vorbim despre mari si oceane, in ultima vreme se contruiesc tot mai multe hoteluri subacvatice, in care vizitatorii se pot caza si comporta precum in unitatile turistice de pe uscat. De exemplu, un aventurier australian si-a petrecut doua saptamani de viata sub apa, mergand pe bicicleta pentru a genera electricitate si folosind alge pentru a produce oxigen. Lloyd Godson si-a petrecut 12 zile din viata, intr-o capsula de otel, scufundata intr-o groapa de pietris inundat. Casa lui temporara, o cutie de 10 metri patrati, a fost considerata ,,primul habitat subacvatic sigur din lume''. Cand a revenit pe uscat, Llyod a sarbatorit succesul experimentului cu o cupa de sampanie, recunoscand apoi ca a suferit putin in cabina subacvatica.
O vacanta in care sa inoti cu... - te incanta idea de a inota cu delfinii? Ei bine, afla ca acestia din urma nu sunt singurele vietati dornice sa te acompanieze in aceasta activitate placuta. In Bih Majore Cay, porcii se bucura de un tratament cu totul si cu totul special: au propriul lor bazin de inot. Iar cei mai curajosi vizitatori li se pot alatura. Nu trebuie sa te temi, acestia nu te vor musca, atata timp cat nu devii agresiv cu ei.
O vacanta cu nudisti - un sondaj realizat recent de cercetatorii din State demonstreaza ca americanii sunt extrem de deschisi in legatura cu vacantele cu nudisti. Sondajul arata ca 48% dintre americani ar fi dispusi sa faca plaja nud, fata de procentul de 31%, de anul trecut. Ce economisesti intr-o astfel de vacanta? Cu siguranta, bagajul tau va fi unul mult mai usor, nefiind nevoie sa platesti alte taxe suplimentar in aeroport. Pentru o astfel de aventura, ai nevoie de crema cu protectie solara, ochelari de soare, incaltaminte si diverse produse de igiena (spray-uri, creme, pasta de dinti etc.). Toate astea pot incapea intr-un bagajel foarte usor de transportat si cu care ai putea merge oriunde. Ce parere ai?
O vizita in lumea piticilor - daca se intampla sa fi vizitat pana acum Wisconsin Dells si toate marile globului, ce spui despre o excursie in orasul piticilor? Potrivit TEA, Asia are cel mai dezvoltat turism dedicat oamenilor mici. Peste 77 de milioane de vizitatori ajung anual in parcurile asiatice. In 2009, blockbuster-ul de debut al Imperiului Piticilor, a reprezentat una din cele mai somptuoase deschideri ale Asiei. Parcul este situat pe un deal, din sudul Chinei, si este dedicat in intregime persoanelor mici de statura. Toate cladirile sunt pe masura acestora. Datorita originalitatii ideii si angajatilor care lucreaza aici, toti fiind oameni de statura mica, Imperiul Piticilor a castigat atentia mass-media de pe toate continentele.
O plimbare cu fantome prin Florida - Halloween este o sarbatoare americana legata de fantome si spiridusi, dar stiai ca multe turnee fantomatice sunt disponibile pe tot parcursul anului? Spre exemplu, Florida ofera diverse tururi si excursii, care te vor speria de moarte. Excursiile respective ofera atat divertisment, cat si informatie, dar si fenomene paranormale, fie ca intr-adevar crezi in astfel de lucruri sau nu.
O vacanta de un milion de dolari - Te-ai gandit vreodata cum arata vacanta visurilor tale? Unde ti-ar placea sa calatoresti si care sunt facilitatiile locului in care te-ai caza? Toate fanteziile tale pot deveni realitatea in statiunea in care ,,opulenta'' este la ordinea zilei. Vorbim, fireste, despre Emirates Palace, din Abu Dhabi, unde un pachet turistic de lux costa ... un milion de dolari. Da, ai citit bine. In pret intra un avion privat, sapte nopti intr-un apartament gigant din Palatul Emiratelor, un sofer cu o limuzina Maybach, care va sta la dispozitia ta 24 de ore din 24, tratamente spa zilnice, o excursie intr-un jet privat catre Iran, unde iti vei putea crea propriul covor persan... Iar beneficiile nu se opresc aici. In pachet intra si o excursie in Bahrain (tot intr-un avion privat, desigur), unde vei putea trai ,,o experienta in adancimi'' - scufundari in ocean. Emirates Palace spera sa intre in Cartea Recordurilor cu aceasta oferta inedita de vacanta.
O excursie in Afgasnistan - desi Afganistan nu este considerat un loc sigur pentru turisti in acest moment, dar lucrurile s-ar putea schimba in viitor. Orasul Tipetelor, Minaretele din Ghazni, Moscheea Albastra - acestea sunt doar cateva din locurile incredibile din Afganistan. Afla ca in aceasta tara exista lacuri superbe, orase antice distruse si peisaje uimitoare, care ar putea sa te faca sa realizezi cum arata o tara dupa un razboi si sa pretuiesti totodata si mai mult ... viata.
Da o fuga pe...luna - cati dintre noi nu s-a gandit macar odata sa ajunga in spatiu? De cate ori nu spuneai, atunci cand erai mic, ca ai vrea sa calatoresti pe luna? Space Adventures iti ofera posibilitatea sa ajungi direct pe luna, cu ajutorul navei spatiale Soyuz. Zborul spatial dureaza aproximativ sapte zile, iar viteza cu care nava se deplaseaza este de 17.000 kilometri / ora. Interesant este intreg traseul: poti admira de aproape stelele, luna si nu in ultimul rand, Pamantul, de la 250.000 de mile departare. O calatorie pe luna nu este insa nicidecum una accesibila. Costul unui bilet este nici mai mult nici mai putin de... 100 de milioane de dolari. In plus, candidatii trebuie sa se antreneze timp de patru luni alaturi de cosmonautii de la Yuri Gagarin Cosmonaut Training Center, din Rusia.
Ce zici de asta? Cum ti se par propunerile de vacante inedite? In care te-ai duce?

Sursa: http://incont.stirileprotv.ro/

Cele mai scumpe insule din lume

In timp ce majoritatea dintre noi economisim sau platim rate pentru un apartament, unii miliardari ai lumii vor sa cumpere insule private, pentru a evada din civilizatie. Iar aceste mini-paradisuri au preturi uluitoare, de sute de milioane de dolari. Lista celor interesati de astfel de proprietati include celebritati precum Mel Gibson, Shakira si Leonardo Di Caprio.
1. Insulele Lanai din Hawaii - 600 milioane de dolari
Este cea mai scumpa proprieate de acest fel vanduta vreodata. Aproximativ 98% din insula a fost cumparata de fondatorul Oracle, Larry Ellison. Insula este cunoscuta pentru plantatiile sale de ananas si vegetatia luxurianta, fiind locuita de aproape 3.000 de oameni.
2. Insula Lisabona, Portugalia - 310 milioane dolari
Cu o suprafata de peste 1.200 de hectare, insula are un mare potential de a se transforma intr-un punct de interes, avand in vedere ca este in apropiere de Lisabona, capitala Portugaliei. Inca nu a intrat in faza de renovare si constructie, insa investitorii vor sa o transforme intr-o mare statiune turistica.
3. Insula Rangyai, Phucket - 160 milioane de dolari
Aceasta frumusete asiatica abunda in plaje cu nisip alb, presarate cu paduri tropicale verzi . Este situata in apropiere de Phuket, Krabi si Phagna si ofera acces la tehnologie, fiind un loc foarte cautat de turisti. In prezent este scoasa la vanzare pentru 160 milioane de dolari.
4. Insula Necker, Insulele Virgine - 100 milioane de dolari
Situata in Insulelele Virgine britanice, aceasta locatie functioneaza ca o statiune de lux, ce poate adaposti doar 28 de persoane. Insula are 29 de hectare si este evaluata la 100 milioane de dolari. Aceasta este detinuta in intregime de Richard Branson, CEO al grupului Virgin. Insula a fost destinata initial gazduirii vedetelor rock ale casei de discuri Virgin Record.
5. Insula Ronde, Grenada - 100 milioane de dolari
Situata de-a lungul Marii Caraibelor, insula este un adevarat paradis si a fost considerata cea mai scumpa din lume pentru o lunga perioada de timp, inainte de a fi detronata de alte insule. Aceasta este evaluata la 100 de milioane de dolari si se intinde pe o suprafata de peste 800 de hectare. Insula ascunde multe comori, inclusiv pesteri naturale.

Sursa: http://www.insidermonkey.com/

Dubai cu zbor direct din Cluj Napoca?

Wizz Air, cea mai mare companie aeriana low-cost din Europa Centrala si de Est, a anuntat joi o noua ruta de la baza sa din Cluj-Napoca.
Astfel, incepand din 19 decembrie 2015 Wizz Air va opera doua zboruri pe saptamana (martea si sambata) din Cluj-Napoca catre Dubai World Central Airport. Wizz Air a fost prima companie aeriana care a operat zboruri catre Dubai World Central in 2013. Aeroportul a fost conceput pentru a deveni principalul centru de aviatie din regiune si este prognozat sa devina unul dintre cele mai tranzitate aeroporturi din lume in urmatorii zece ani.

Cu acest nou serviciu, Wizz Air ofera in total 93 rute catre 42 destinatii din 15 de tari, de pe opt aeroporturi din Romania, cu doua rute care conecteaza acum Romania de Emiratele Arabe Unite. Biletele pe noua ruta Wizz Air catre Dubai vor fi puse in vanzare incepand de joi si pot fi rezervate incepand de la 269 de lei, pret pe segment de zbor.
,,Decizia de a creste oferta de servicii catre Dubai din Romania vine ca urmare a rezultatelor bune de care ne-am bucurat cu ruta Bucuresti-Dubai'', a declarat Daniel de Carvalho, purtatorul de cuvant al Wizz Air. Wizz Air opereaza o flota de 59 de aeronave Airbus A320 de la 22 baze, pe 380 de rute care asigura legatura intre 112 destinatii din 38 de tari. Compania are peste 2.200 de angajati. In anul fiscal care s-a incheiat compania a raportat 16,5 milioane de pasageri. Wizz Air este listata la London Stock Exchange cu abrevierea WIZZ.

Sursa: http://www.dailybusiness.ro/

Surprizele sezonului pe litoralul romanesc

Pe litoralul romanesc sunt mai multe hoteluri renovate si plaje modernizate, iar Venus devine cea de-a doua statiune modernizata aproape in totalitate, dupa Mamaia. De asemenea, la inceput de iunie, gradul de ocupare pe litoral a fost cu mult mai mare decat anul precedent.
Acestea sunt cateva dintre concluziile celei de-a zecea editii a Master InfoTrip-ului organizat pe litoralul romanesc. Acest infotrip a reunit peste 100 de agenti de turism din Romania si din Republica Moldova, care au vizitat toate statiunile de pe Litoralul romanesc, precum si Delta Dunarii, intre 26 si 31 mai. Agentii au avut ocazia de a vizita aproape 100 de structuri de cazare si au completat, la final, formulare de analiza a bazei de cazare de pe Litoral si din Delta Dunarii.
,,In acest an, marea surpriza a constituit-o statiunea Venus, unde au fost modernizate majoritatea hotelurilor, iar media ca numar de stele este de 4 stele'' subliniaza directorul unei agentii de turism.
Daca acum cinci ani hotelurile de 2 si 3 stele depaseau 60% din preferintele romanilor, acum, 7 din zece turisti prefera hotelurile de 3 si 4 stele, in timp ce la 2 stele mai merg doar 26% dintre acestia.
Principalele noutati ale acestui sezon estival:
1. Plaja dintre statiunile Venus si Saturn a fost modernizata
2. Jupiter tinde sa devina noua statiune dedicata familiilor cu copii, datorita parcurilor de agrement, a gratuitatilor la cazare si masa pentru copii, a programelor de teatru si de entertainment.
3. Venus este cea de-a doua statiune complet modernizata dupa 1989, prima fiind Mamaia, a carei modernizare a avut loc la inceputul anilor 2000.
4. Hotelul Modern din Mamaia a trecut la standardul ,,ultra all inclusive'', o premiera pentru litoral.

Pe litoralul romanesc, dintr-un total de 323 de hoteluri, 9 hoteluri sunt de 5 stele, 56 de 4 stele, 152 de 3 stele, 99 de 2 stele si 7 de 1 stea. Cele mai multe hoteluri de 5 stele se afla in Mamaia si Mamaia Nord (6) - care, de altfel, este si cea mai mare statiune de pe litoralul romanesc, raportat la capacitatea de cazare, cele mai multe hoteluri de 4 stele, tot in Mamaia si Mamaia Nord (29), la fel ca si la categoria de 3 stele (40), iar la 2 stele, sunt la egalitate Mamaia/Mamaia Nord si Neptun-Olimp (18).
De asemenea, pe litoralul romanesc sunt 18 hoteluri care ofera servicii all-inclusive, dintre care 8 in Mamaia, 2 in Eforie Nord, 2 in Jupiter, 1 in Neptun, 3 in Venus, 1 in Saturn si 1 in Vama Veche.

Sursa: http://www.dailybusiness.ro/

Gestul pe care o turista l-a facut fata de un soldat inarmat din China

,,Sa stergi sau sa nu stergi, aceasta este intrebarea'', scriu cei de la CCTV, televiziunea de stiri a Chinei.
Aceasta remarca vine dupa ce o turista a fost fotografiata facand un anume gest fata de un militar. Mai exact, conform sursei citate, o femeie a fost fotografiata in timp ce stergea sudoarea de pe fruntea unui militar, care se afla in serviciul de garda la Muzeul Xi'an, celebru pentru ca acolo se afla soldatii antici de teracota. Imaginile au fost intens comentate pe retelele de socializare din China, iar actiunea femeii a fost salutata de foarte multi utilizatori.

Cel care a surprins aceste imagini este Zhang Tianzhu, un angajat al muzeului. ,,Pur si simplu m-am simtit incarcat de aceasta energie pozitiva'', a spus el pentru un website local de stiri.
Muzeul Xi'an foloseste de obicei serviciile politistilor inarmati si a militarilor in special in timpul perioadelor turistice foarte aglomerate sau in timpul sarbatorilor mari.
Zhang a mai spus ca femeia era bine imbracata, insa, in opinia lui, este si mai frumoasa in interior: ,,Este cea mai frumoasa turista din timpul sarbatorilor din luna mai. Hai sa-i dam un Like''.
Un reprezentant al autoritatilor din domeniul securitatii chineze a repostat aceste imagini pe website-ul Sina Weibo, adaugand faptul ca grija fata de oameni este apreciata, insa aceasta actiune este ,,nerecomandabila''.

Sursa: http://turism.bzi.ro/

,,Comorile ascunse'' ale Uniunii Europene

Parlamentul European a publicat pe site-ul institutiei noua lista Foursquare, care, pentru editia din 2014 ,,Redescopera Europa'' cuprinde 28 de ,,comori ascunse'' ale Uniunii Europene (UE) care trebuie vizitate.
Astfel, lista contine:
- lacul Morskie Oko din orasul polonez Zakopane
- Giant's Causeway, un obiectiv ce consta in aproximativ 40.000 de coloane de bazalt interconectate,
situat in partea de nord-est a Irlandei de Nord
- insula Inishbofin din Irlanda
- Rota Vicentina din Portugalia
- Le Lac-d'Issarles din Franta
- insula Samothraki din Grecia
- castelul Gyula din Ungaria
- buncarul sovietic secret din orasul L?gatne din Letonia
- plaja Lara din Turcia
- muzeul Niedersulz din Austria
- Louisiana Museum of Modern Art din Danemarca
- castelul de nisip Lappeenranta Soikoon din Finlanda
- plaja San Blas din insula Gozo
- Lubenice din insula croata Cres
- padurea Hallerbos din Belgia
- padurea Kaleto din Bulgaria
- Parcul National Sarek din Suedia
- orasul Klaip?da din Lituania
- calea ferata abandonata dintre orasele Otelul Rosu si Caransebes - Tunelul Iubirii
- lacul Peipus situat la granita dintre Estonia si Rusia
- orasul Erfurt din Germania
- desertul Tabernas din Spania
- parcul national De Hoge Veluwe din Olanda
- lacul Bled din Slovenia
- pestera Belianska din Slovacia
- muzeul Skoda din Republica Ceha
- orasul Assisi din Italia
- muzeul de istorie Bock din Luxembourg

Sursa: http://www.europarl.europa.eu/

Cea mai buna statiune de iarna din lume

Cel mai mare portal din lume de testare a statiunilor, Skiresort.de, a publicat peste 500 de rapoarte. Incepand de la marimea statiunii, pana la siguranta zapezii sau chiar a serviciilor prietenoase pentru familii, cei de la Skiresort.de puncteaza absolut tot ce le intra in maini.

Verdictul s-a nascut pe baza a 18 criterii, astfel ca iata castigatorii anului 2014:
Premiul ,,Cea mai buna statiune a lumii'': Kitzbuhel, Austria.
Statiunea tiroliana a primit pentru a doua oara premiul pentru cea mai buna statiune. Din cele maxim 5 stele care se puteau obtine in acest concurs, Kitzbuhel a primit 4,8 puncte, conducand lista serios.
Statiune de 5 stele: acest titlu a fost primit de acele statiuni care au primit minim 4,5 din cele 5 puncte mentionate mai sus. Iata lista de castigatori:
Austria: Hochzillertal-Hochfugen, St. Anton am Arlberg, Solden, Saalbach Hinterglemm Leogang, Zillertal Arena, Lech-Zurs si Warth-Schrocken, Silvretta Montafon , Mayrhofen
Elvetia: Arosa-Lenzerhei
Italia: Val Gardena, Kronplatz
Franta: Les 3 Vallees
Canada: Whistler Blackcomb
Castigatorii grupei de sub 80 km:
Austria: Zell am See - Schmittenhohe, Wildkogel-Arena, Turracher Hohe,Katschberg/Aineck, Grossglockner Resort Kals-Matrei, Steinplatte, ghetarul Hintertux, Kaprun - Kitzsteinhorn, Damuls-Mellau, Dachstein West, Tauplitz
Italia: Speikboden, Gitschberg Jochtal, Folgaria
Elvetia: Scuol - Motta Naluns
Slovacia: Jasna - Chopok
Castigatorii grupei de sub 30 km:
Austria: Lermoos/Grubigstein, Sillian, Pitztal, St. Jakob, Molltal, Ehrwald, Axamer Lizum, Kaunertal, Werfenweng, Fugen/Spieljoch
Italia: Reschen - Schoneben, Klausberg, Ratschings
Liechtenstein: Malbun
Germania: Arber
Castigatorul premilui Maria-sa a partiilor: Les 3 Vallees, Franta
Castigatorul premiului Diversitatea statiunii: Arosa, Elvetia
Castigatorul premiului Lifturi si rampe: Flachau - Wagrain, Austria
Castigatorul premiului Siguranta zapezii: ghetarul Hintertux
Castigatorul premiului Ingrijirea statiunii: Kreischberg, Austria
Castigatorul premiului Accesibilitate, parcare: Flachau - Wagrain, Austria
Castigatorul premiului Orientare: Kitzbuhel, Austria
Castigatorul premiului Curatenie si igiena: Ratschings, Italia
Castigatorul premiului Protectia mediului: Wildkogel Arena, Austria
Castigatorul premiului Prietenia personalului: Kicking Horse, Canada
Castigatorul premiului Restaurante montane si hutte: Val Gardena, Italia
Castigatorul premiului Apres-Ski: Saalbach Hinterglemm Leogang, Austria
Castigatorul premiului Oferte de cazare: Lech-Zurs si Warth-Schrocken, Austria
Castigatorul premiului Familii si copii: Oetz - Hochotz, Austria
Castigatorul premiului Incepatori: Big White, Canada
Castigatorul premiului Profesionisti si freerideri: Silvretta Montafon, Austria
Castigatorul premiului Snowpark: Flims - Laax, Elvetia
Castigatorul premiului Slalom: Tauplitz, Austria

Sursa: http://www.skimania.ro/

Hoteluri spectaculoase deschise in 2014

CNN a realizat un top al celor mai spectaculoase hoteluri inaugurate (sau redeschise dupa o ampla renovare) in 2014. Astfel, daca aveti nevoie de noi motive pentru a calatori puteti sa visati la noi destinatii, peisaje de vis si bineinteles servicii de inalta calitate. Iata mai jos propunerile:

Hacienda Na Xamena (Ibiza, Spania)
Amplasat pe o stanca la o inaltime de 180 metri, cu vedere spectaculoasa la Marea Mediterana, cel mai vechi hotel de lux de pe insula a fost redeschis in acest an imbinand rusticul cu amenajarile si dotarile de ultima generatie.

Iniala Beach House (Phang Nga, Thailanda)
Cele 10 camere si un penthouse suite sunt repartizate in trei vile situate la malul marii. 10 designeri au dat frau liber imaginatiei pentru a crea variate spatii de ralaxare unice in Thailanda. Cei mici sunt rasfatati aici, creandu-se spatii special amenajate

Soho House Chicago (Chicago, SUA)
Gazduit intr-o cladire istorica, cu mobilier inclusiv radiatoare si candelabre de epoca, cu piscine si bar pe acoperis, centru Spa cu facilitati multiple complexul este unul creatic si cool in acelasi timp.

Shangri-La Hotel, At The Shard (Londra, Marea Britanie)
Printre multiplele de hoteluri inaugurate in Londa anul acesta se remarca hotelul Shangri-La's situate in apropiere de Catedrala Sf. Paul si Tower Bridge.

The Brando (Tetiaroa, French Polynesia)
Cele 35 vile ale fostului proprietar Marlon Brando sunt situate la malul marii, au fost revitalizate si ofera servicii all inclusive, dispune de surse de energie regenerabila, o gradina organica si gazduieste un centru de cercetare.

Alila Jabal Akhdar (Oman)
Complexul ecologic este cocotat pe marginea unei stanci la 2.000 de metri deasupra nivelului marii, cu panorame uimitoare spre defileul si Mun?ii Al Hajar. Astfel, prin acest complex Oman-ul poate rivaliza cu succes cu multiplele hoteluri din Emiratele Arabe Unite.

The Ritz-Carlton, Kyoto (Japonia)
Kyoto ofera acum un complex de lux, renumitul lant The Ritz-Carlton cunoscut la nivel global imbinand estetica japoneza cu facilitatile moderne de lux. Oaspetii se pot astepta la bai cu traditionale cazi din lemn japoneze si televizoare LCD

Hoanib Skeleton Coast Camp (Skeleton Coast, Namibia)
Situat aproape de raul Hoanib in nordul Palmwag, inconjurat de vaste campii si desert, complexul este accesibil numai cu mijloace de transport specifice zonei si ofera 8 corturi confortabile, un restaurant cat si o piscina. De aici oaspetii pleaca in excursii organizate pentru a vedea in habitatul lor natural: elefanti, girafe, zebre, lei etc. Lasati acasa copii si bucurati-va de vacanta.

Sofitel So Singapore
Sofitel este o explozie racoritoare plina de texturi si culori, renumitul designer Karl Lagerfeld punandu-si amprenta in realizarea spatiilor unice ale complexului

Miss Clara (Stockholm)
Scoala de fete renumita la inceputul anilor 1900 denumita dupa numele directoarei Miss Clara devine in 2014 hotel. Complexul art nouveau ofera elemente originale conservate, interioare sic cu o paleta monocroma din lemn de culoare inchisa si perati albi. Complexul este situat pe artera principala la cativa pasi de strada comerciala si orasul vechi.

Sursa: http://travel.cnn.com/

Cele mai romantice orase din lume

Site-ul WeLoveDates.com a realizat un top al celor mai romantice orase din lume, bazandu-se pe istoria acestora, frumusetea peisajelor, locurile potrivite pentru plimbari romantice si rata casatoriilor.

Locul 1 - Paris (Franta) - Audrey Hepburn spunea odata ca ,,Paris este intotdeauna o idee buna'' si gratie plimbarilor de-a lungul Senei, numeroaselor saruturi de sub Turnul Eiffel si de pe celebrul Pont des Arts, acolo unde indragostitii au agatat de grilaj mii de ,,lacate ale dragostei''.
Locul 2 - Sydney (Australia) Sydney - Indragostitii pot sa zboare, romantic, cu balonul deasupra orasului sau sa faca excursii in care sa deguste vinuri. De asemenea, viata de noapte este deosebit de atragatoare pentru turisti.
Locul 3 - Venetia (Italia) - Plimbarile romantice cu gondola si frumusetea pietelor transforma Venetia intr-un magnet pentru cuplurile dornice de o escapada romantica. Despre San Marco, piata centrala a Venetiei, Napoleon ar fi arfimat ca ,,este salonul de primire al Europei''.
Locul 4 - Kyoto (Japonia) - Orasul istoric are avantajul unor gradini superbe, pline de ciresi in floare in prima parte a anului, un decor ideal pentru indragostiti.
Locul 5 - Bruges (Belgia) - Oras incarcat de traditie, in care indragostitii se pot bucura de frumusetea timpurilor din epoca medievala. O plimbare cu caleasca pe strazile pavate ofera o experienta de vis.
Locul 6 - Buenos Aires (Argentina) - Orasul tango-ului cea mai buna locatie pentru a dansa pasional pana dupa rasaritul soarelui, cluburile de noapte fiind deschise pana la ora 08:00 dimineata.
Locul 7 - Budapesta (Ungaria) - Indragostitii se pot bucura de o croaziera pe Dunare sau pot sa ia cina pe vaporas. In timpul zilei, in cazul in care aleg sa parcurga orasul la pas, indragostitii au parte de peisaje fermecatoare care invita la visare si la manifestari romantice.
Locul 8 - Dubrovnik (Croatia) - Orasul ofera privelisti minunate ale Marii Adriatice. O sticla de sampanie si un toast impreuna cu partenerul reprezinta cel mai bun mod de a aprecia acest oras perfect pentru o escapada romantica.
Locul 9 - Florenta (Italia) - Iubitorii de arta sunt atrasi de arhitectura renascentista a Florentei, iar indragostitii aleg aceasta destinatie si datorita peisajului rural toscan si a mancarii deosebit de gustoase.
Locul 10 - Praga (Cehia) - Oras din alte timpuri, daruit cu un farmec extraordinar. In timp ce te plimbi pe Podul Carol, esti transpus intr-o alta era, gratie arhitecturii grandioase.

Sursa: http://adevarul.ro/

Monument din Romania promovat printr-un tur virtual

Castelul Corvinilor (Huniazilor) este primul monument istoric din Romania care participa la un targ international de turism cu o aplicatie prin care vizitatorii care au smartphone pot scana un cod QR de pe materialele promotionale si pot beneficia astfel de un tur virtual.
Castelul Corvinilor din Hunedoara va fi reprezentat la Targului International de turism ,,Swiss International Holiday Exhibition'', care va avea loc in perioada 31 octombrie - 2 noiembrie la Lugano, in Elvetia, cu o aplicatie pentru smartphone care permite un tur virtual.

Aplicatia, special dezvoltata de o companie romaneasca pentru acest eveniment, este pusa gratuit la dispozitia vizitatorilor targului, care vor scana un cod QR vizibil pe materialele promotionale cu castelul si vor avea parte de un tur virtual. Reprezentantii Castelului Corvinilor spera ca vizualizarea muzeului din Hunedoara de catre vizitatorii targului de turism din Elvetia va aduce mai multi turisti straini in zona.

,,Consideram ca este o modalitate de promovare inedita, inovativa, a Castelului Corvinilor din Hunedoara, care permite oricarui utilizator de smartphone sa faca o vizita virtuala, insotit de imagini si de comentarii in cinci limbi straine. Ne dorim sa atragem atentia asupra acestui monument extrem de frumos din Romania si sa crestem numarul de vizitatori la castel'', a declarat directorul Castelului Corvinilor, Costin Tinca.

Castelul Corvinilor a gazduit mai multe productii cinematografice (filme artistice, documentare si clipuri publicitare), intre care si pelicula ,,Ghost Rider 2'', cu Nicolas Cage in rolul principal. De la an la an, tot mai multi turisti viziteaza Castelul Corvinilor din Hunedoara. In 2013 in monumentul istoric au intrat aproximativ 300.000 de turisti.

Sursa: http://www.bzi.ro

Recunoastere internationala pentru Mara-Cosau-Creasta Cocosului din Maramures

Perimetrul Mara-Cosau-Creasta Cocosului din Maramures este incepand de marti 7 octombrie zona ecoturistica acreditata la nivelul Uniunii Europene.
Zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului se poate lauda cu ,,casute din lemn sculptate manual, pastravarii, meniuri traditionale si imagini desprinse din povesti'' sunt de parere oficialii care au oferit certificatul. Valea Cosaului, dar si renumitul loc Creasta Cocosului, sunt locurile unde parca timpul s-a oprit in loc. Muncile campului se fac la fel ca acum 100 de ani, iar traditiile se pastreaza cu sfintenie.

Perimetrul e situat in Maramuresul istoric si are o suprafata de 46.000 ha care contine sapte arii naturale protejate, doua fiind chiar situri Natura 2000 (Gutai-Creasta Cocosului si Ignis), dar si sate traditionale cu arhitectura unica, dar si porti din lemn, biserici de lemn, din care doua apartinand Patrimoniului UNESCO obiceiuri si traditii care s-au pastrat in timp, pajisti, fanete, zone impadurite.

Printre principiile mentionate se numara responsabilitatea fata de mediu, dar si respectul fata de mostenirea culturala si arhitecturala. Zona este delimitata din punct de vedere geografic de Muntii Gutai in sud - Rezervatia Creasta Cocosului, de Valea raului Cosau in est, Feresti - Rezervatia Poiana Brazilor (Muntii Ignis) in nord si de Valea Brazilor, pana in Pasul Gutai, in partea de vest. Unitatile administrativ-teritoriale cuprinse sunt comunele Budesti, Calinesti, Desesti, Giulesti si Ocna Sugatag.

Sursa: http://www.infomm.ro

Piramidele si Sfinxul pot fi vizitate virtual

Miercuri (09.09.14) Google a anuntat lansarea imaginilor panoramice Street View din Egiptul Antic, internautii putand sa viziteze in mod virtual Sfinxul si piramidele din Giza.
,,Prin intermediul serviciului Street View, Egiptul din imaginatia oricui a fost adus acum la viata, iar internautii pot realiza o calatorie virtuala printre uimitoarele situri si prin istoria bogata a acestei civilizatii antice'', conform reprezentantilor Google.

Astfel, incepand de miercuri, internautii pot "calatori" prin intermediul Street View prin siturile din Egiptul Antic, printre piramidele de la Giza, prin necropola egipteana Saqqara, fortul Qaitbay, Citadela din Cairo, Biserica Suspendata si orasul antic Abu Mena

Sursa: http://www.dailybusiness.ro

Avionul fara ferestre?

Un proiect al companiei franceze Technicon Design, Ixion Windowless Jet propune ,,avionul fara ferestre''.
Aeronava particulara Ixion Windowless Jet va fi prevazuta cu ecrane speciale in laterale si plafon pe care se vor vor afisa imagini in timp real captate de camerele montate in afara avionului. Astfel, pasagerii vor avea senzatia ca se afla la bordul unui avion cu fuselaj complet tansparent, iar in cazul in care imaginile nu vor fi pe placul lor, acestia vor putea solicita sa vada diverse alte imagini.

Technicon Design afirma ca prin inlaturarea ferestrelor se va reduce greutatea aeronavei, consumul de combustibil, costurile de intretinere, oferindu-se astfel oportunitati mai mari designerilor pentru a spori si infrumuseta interioarelor. Este doar o chestiune de timp pana cand vor aparea firme care sa transforme proiectul ,,avionului fara ferestre'' in realitate, sustin francezii

Sursa: http://www.dezeen.com

Europenii cu cele mai lungi vacante din UE

Grecii isi iau cele mai lungi vacante in UE, iar finlandezii si letonii pe cele mai scurte, arata datele publicate de oficiul european de statistica- Eurostat.
Astfel, grecii stau intr-o calatorie in medie 7,5 nopti, urmati indeaproape de ciprioti cu 7,2 nopti si de belgieni cu o medie de 7,1. La extrema cealalta se afla Danemarca, Finlanda si Letonia cu medii de 3,6, 3,4, respectiv 3,1 nopti petrecute intr-o vacanta.

In ceea ce ne priveste, romanii se afla destul de de parte de vacantele grecilor. Cu o medie de 4,3 nopti petrecute intr-o vacanta, ne aflam sub media europeana, imediat dupa bulgari, dar inaintea Portugaliei, Cehiei sau a Ungariei. Potrivit aceluiasi document, atunci cand calatoresc in strainatate, romanii prefera Italia, Bulgaria si Grecia, in vreme ce tara noastra este inclusa doar de turistii maghiari in top 3 destinatii turistice europene.
La nivel european, tarile cele mai castigate din turismul european sunt Spania, Franta si Italia. Acestea sunt cele mai importante destinatii ale mediei europenilor. La randul lor, spaniolii prefera Franta, Portugalia si Italia, iar francezii viziteaza cel mai des Spania, Italia si Germania.

Sursa: http://the-money-channel.ro/

Primul oras din lume unde ,,masinile vor zbura''

Locuitorii din Tel Aviv vor putea calatori curand cu ,,masinile'' prin aer datorita unui sistem de vehicule pe levitatie magnetica. O ,,bucla'' de 500 metri va fi construita pentru inceput in campusul Israel Aerospace Industries (IAI), potrivit skyTran, compania care creeaza inovatorul model.
Daca aceasta prima linie va avea succes, orasul in care traiesc peste 400.000 de oameni ar putea fi parcurs cu ajutorul acestor vehicule rapide, care vor atinge pentru inceput 70 km / ora.

Acest sistem de transport inovator este gandit sa rezolve problema traficului rutier mult prea aglomerat. Autoritatile spun ca-l vor da in folosinta in 2015, transmite BBC. Fiecare vehicul va transporta cel mult doi pasageri, poate fi rezervat direct de pe smartphone si va ajunge in statia dorita de calator. Sistemul, controlat de un computer, este mult mai ieftin decat metroul usor.
,,Metroul usor din Ierusalim a costat 160 de milioane de dolari pe km, linia San Jose din California a costat 110 milioane pe 1,6 km. Pentru SkyTran e nevoie de mai putin de 7 milioane de dolari pentru un km'', spun oficialii proiectului.

Sursa: http://realitatea.net

Cum arata satul lui Popeye Marinarul din Mediterana

Il stim ca eroul care capata puteri uriase dupa ce mananca spanac, inspirandu-i pe copii sa ii urmeze exemplul. Odata un personaj de desene animate popular, Popeye Marinarul s-a retras din ,,primetime'', dar inca ramane in inimile celor care l-au cunoscut in copilarie. Cei care vor sa se lase in voia amintirilor pot face o excursie in Mediterana, unde vor avea o mica surpriza.

Ascuns intr-un golf din mica insula Malta, satul lui Popeye, denumit Sweetheaven, este un mic paradis plin de forfota. Satul, care numara 19 casute de lemn pictate in culori vii, a fost construit special ca decor pentru filmul Popeye din 1980, cu Robin Williams in rol principal. Dupa filmari, satul a fost transformat intr-un muzeu in aer liber, un parc de amuzament, probabil una dintre marile atractii turistice din Malta.

Constructia satului a inceput in 1979 si a durat 7 luni. Deoarece nu erau paduri pe insula, lemnul a trebuit sa fie transportat din Olanda, iar tigla de acoperis a fost importata din Canada. In afara satului, echipa de productie a construit un dig de circa 75 de metri, pentru a se asigura ca decorul filmului va fi protejat de valuri si maree.

Poti sa ii ,,prinzi'' pe Popeye si restul gastii - Olive Oyl, Bluto, Sweetpea si Wimpy 7 zile pe saptamana in Sweetheaven. Se organizeaza mereu show-uri, exista locuri de joaca, muzee, circuite, sala de cinema si alte activitati destinate familiilor. Parcul este deschis pe tot parcursul anului

Sursa: http://www.dailybusiness.ro

Cele mai vizitate muzee din lume

The Global Attractions Attendance Report publica in fiecare an clasamentul celor 20 de muzee cele mai vizitate din lume. Potrivit clasamentului, primul loc este ocupat de muzeul Louvre din Paris.
Gasiti mai jos lista completa a celor 20 de muzee cele mai vizitate in 2013:
1. Louvre, Paris - 9.334.000 de vizitatori
2. National Museum of Natural History, Washington DC - 8.000.000 de vizitatori
3. National Museum of China, Beijing - 7.450.000 de vizitatori
4. National Air and Space Museum. Washington DC - 6.970.000 de vizitatori
5. British Museum, Londra - 6,701,000 de vizitatori
6. The Metropolitan Museum of Art, New York - 6.280.000 de vizitatori
7. National Gallery, Londra- 6.031.000 de vizitatori
8. Muzeele Vaticanului. Cetatea Vaticanului - 5.459.000 de vizitatori
9. Natural History Museum, Londra- 5.250.000 de vizitatori
10. American Museum of Natural His0tory, New York - 5.000.000 de vizitatori
11. National Museum of American History, Washington DC - 4.900.000 de vizitatori
12. Tate Modern, Londra - 4.885.000 de vizitatori
13. National Palace Museum, Taipei, Taiwan - 4.412.000 de vizitatori
14. National Gallery of Art. Washington DC - 4.100.000 de vizitatori
15. Centrul Pompidou, Paris - 3.745.000 de vizitatori
16. Shanghai Sciente & Technology Museum, Shanghai. China - 3.580.000 de vizitatori
17. Muzeul D'Orsay, Paris - 3.482.000 de vizitatori
18. National Museum of Natural Science, Taichung, Taiwan - 3.396.000 de vizitatori
19. Science Museum (Sout Kensington. Londres) - 3.317.000 de vizitatori
20. Victoria & Albert Museum, Londra - 3.290.000 de vizitatori.

Sursa: http://www.financiarul.ro/

Secrete ale turismului britanic

Micutul oras Battle, din East Sussex, este locul unde s-a desfasurat probabil cel mai faimos conflict militar din istoria Marii Britanii, insa in pofida locului ocupat de Batalia de la Hastings in constiinta nationala britanica, el figureaza intr-o lista a celor mai ,,,secrete'' destinatii din Europa - relateaza The Independent.
Desi cu abatia sa de secol XI si cu pajistile din jur, orasul Battle este deja desemnat drept o Zona de o Frumusete Naturala Remarcabila, cel mai important ghid de calatorie - Lonely Planet - sustine ca locatia nu este considerata o potentiala destinatie de vacanta pentru itinerariile turistice. ,,Batalia de la Hastings este cunoscuta drept sangeroasa confruntare din 1066 care a inspirat tapiteria de la Bayeux, insa putini merg sa vada unde s-a intamplat'' sustine Lonely Planet in lista sa de 50 de destinatii ,,nedescoperite si trecute cu vederea'' din Europa.

Alte patru obiective britanice figureaza pe aceasta lista. Printre acestea, Wilton's Music Hall din Tower Hamlets, din estul Londrei, o cladire protejata, deschisa in 1859 - una dintre putinele sali de muzica care au supravietuit in Anglia, descrisa de site-ul sau drept ,,cel mai bine pastrat secret al Londrei''.
Pe lista Lonely Planet mai figureaza pub-ul The Kinmel Arms din Abergele, Conwy (Wales) ,,o enclava unde puteti gasi o bucatarie rafinata, bere Ale autentica si cazare de tip boutique'' tarmul estic al lacului Loch Ness (Scotia) si zona South Cotswolds (sud-vestul Angliei).

Desi autobuzele pline de turisti din toate colturile lumii sunt omniprezente in Cotswolds, Lonely Planet sustine ca marea majoritate a turistilor opteaza pentru localitati precum Bourton-on-the-Water si Broadway, din nordul regiunii, in timp ce partea de sud este trecuta cu vederea. ,,Aceasta zona este o bijuterie ascunsa, cu sate pitoresti si peisaje linistite, unde rareori poti vedea un tur cu autocarul'' se sustine in ghid.
O situatie similara poate fi intalnita la lacul Loch Ness, afirma autorii. ,,In timp operatorii de turism umplu partea de vest a lacului, tarmul estic este relativ pasnic. Aici veti gasi Dores Inn, un pub de tara frumos restaurat, cu o gradina cu propriul sau punct de supraveghere a monstrului si un meniu specializat in bucataria scotiana de calitate'', explica ghidul.

Sursa: http://www.financiarul.ro/

Noutati privind zborul cu avionul

Evenimentul Aircraft Interiors Expo, care a avut loc recent la Hamburg, in Germania, a gazduit o serie de propuneri de design destinate optimizarii spatiului din interiorul unei aeronave, inclusiv pe clasa economic.
O idee care a atras atentia este un concept de scaun cu maner realizat pe doua niveluri, care permite ca doua persoane sa-si sprijine cotul confortabil, nu doar una.

O alta posibilitate este ca pe un rand de scaune, unde doua dintre ele sunt orientate in aceeasi directie, al treilea (cel ocupat de persoana din mijloc), sa fie orientat in directia opusa pentru ca pasagerii sa se poata misca mai usor, fara sa-i deranjeze la fel de mult pe cei din imediata apropiere, dar si sa aiba mai mult loc la nivelul umerilor.
Invechitele ecrane TV din avion ar putea sa piarda teren in favoarea unui suport atasat pe spatele scaunelor, unde poate fi plasata cu usurinta tableta personala, mai ales ca ecranele TV reprezinta o optiune la care s-ar putea renunta din clipa in care tot mai multe companii aeriene vor opta pentru aeronave special dotate (care exista deja), unde pasagerii se pot conecta la o retea de Internet certificata drept sigura.

Un alt concept care a atras atentia specialistilor din industrie a fost scaunul convertibil ,,Omida'', realizat de Paperclip Design, care poate fi utilizat atat la clasa economica, dar si pentru business class. Extrem de versatil, scaunul poate fi transformat rapid dintr-un scaun de tip economic, intr-unul potrivit pentru categoria business class sau desfacut pentru a servi drept pat.
Nu in ultimul rand, un anumit tip de scaun se pare ca ar putea ajuta la reducerea costurilor companiilor de zbor cu pana la 370.000 de Euro pe an, in ceea ce priveste consumul de combustibil. Este vorba despre scaunul Expliseat, confectionat din titan si alte materiale usoare, care nu depaseste 4 kilograme in greutate, propunerea unei firme de design din Franta.

Sursa: http://adevarul.ro/

Relatari de la Forumul Vinul.Ro 2014

Cuvantul implicare a stat pe buzele tuturor participantilor la editia de anul acesta a Forumului Vinul.Ro, deopotriva producatori, distribuitori, operatori HoReCa, somelieri sau organizatori, care au invocat acest cuvant ca solutie la business-uri mai prospere pe timp de criza si implicit la cresterea vanzarilor de vin.
Cezar Ioan de la Vinul.Ro a deschis forumul si a precizat ca ,,Ne intalnim aici pentru ca ne pasa'', adaugand totodata ca, din pacate, prezenta la eveniment reflecta situatia reala din piata, si anume gradul scazut de implicare al jucatorilor din industrie.

Desi mai putini participanti ca la editiile precedente, editia din acest an, care s-a desfasurat pe 9 mai, la hotelul Marshal Garden, a fost, dupa parerea noastra, cea mai interactiva editie de pana acum.

Un exemplu concret despre cum se pot creste vanzarile de vin in restaurante il reprezinta cel al lantului de restaurante La Mama. De la 11.200 de sticle de vin vandute in anul 2011, compania La Mama a ajuns sa vanda 22.800 de sticle in anul 2013 dovedind astfel ca se poate!. Iar intentia pentru anul 2014 este de a depasi 25.000 de sticle vandute, a precizat Catalin Mahu, proprietarul lantului, care a explicat si cum a ajuns aici.

,,Imi amintesc ca eram intr-o seara intr-una din carciumile mele (mie asa imi place sa le numesc) si am zis hai sa bem un pahar de vin. ?i am realizat ca nu am ce sa beau. Am spus ok, trebuie sa schimbam ceva. M-am pus in pielea consumatorului care ar dori sa consume un vin. As sfatui toti carciumarii sa se uite atent in meniu si sa vada daca clientul are ce sa comande. Si asa a inceput totul'' a declarat acesta.

Ce s-a facut pentru a creste vinzarile de vin? S-a creat un meniu real de vin, s-au schimbat paharele de vin cu unele specifice, s-au cumparat vitrine specifice si utilaje de vidare dupa deschidere, s-a infiintat postul de Wine Manager in a carui atributii intra si instruirea personalului si s-au creat oferte speciale pentru promovarea vanzarii.

Sursa: http://horeca.ro

Cel mai bun restaurant din lume

Restaurantul Noma din Copenhaga a fost votat pentru a patra oara ,,Cel mai bun restaurant din lume'', surclasand restaurantul spaniol El Celler de Can Roca, care s-a situat anul trecut pe locul 1. Restaurantul Noma a castigat si in anii 2010, 2011 si 2012 locul I. ,,Chef-ul si proprietarul Noma Rene Redzepi este recunoscut pentru versiunea sa extrem de originala, uneori viscerala asupra bucatariei nordice moderne.

Preparatele sale tind sa reflecte peisajul si cultura daneaza. Atentia deosebita la detalii, abordarea inovativa in ceea ce priveste cautarea si culegerea alimentelor salbatice si experimentarea fermentatiei - toate facute cu pasiune si neobosita curiozitate - au adus inca o data restaurantul sau in varf'', se arata intr-un comunicat de presa. Lista celor mai bune 50 de restaurante din lume in 2014 a fost anuntata in cadrul ceremoniei ,,The World's 50 Best Restaurants Awards'', care a avut loc pe 28 aprilie in Londra, considerata unul dintre cele mai importante evenimente de pe scena gastronomica mondiala. Restaurantul spaniol El Celler de Can Roca a trecut pe locul 2 in topul celor mai bune 50 de restaurante din lume, iar Jordi Roca a castigat titlul de World's Best Pastry Chef. ,,Jordi este renumit pentru creativitatea sa atunci cand vine vorba de deserturi. Viziunea sa este insotita de o abilitate si de o precizie incredibila'', se mai arata in comunicat.

Spania are in total 7 restaurante in lista celor mai bune 50 de restaurante din lume, 3 fiind situate in top 10. Italia are 3 restaurante pe lista, unul fiind in top 3, si anume restaurantul Osteria Francescana, care s-a clasat pe locul al treilea in top, pentru al II-lea an consecutiv. Pentru prima data Marea Britanie are 2 restaurante in top 10, restaurantul Dinner by Heston Blumenthal situandu-se pe locul 5 (in urcare cu 2 pozitii) iar restaurantul The Ledbury pe locul 10 (in urcare cu 3 pozitii fata de anul anterior). Cu 7 restaurante in lista si 2 restaurante in top 10, Statele Unite ale Americii, alaturi de Spania si Franta, detine cel mai mare numar de restaurante. Ceremonia The World's 50 Best Restaurants este organizata de prestigioasa revista Restaurant Magazine si reuneste cei mai influenti restauratori, cei mai buni chefi si jurnalisti din intreaga lume.

Sursa: http://horeca.ro

Huffington Post include Sibiul in top 15 destinatii ,,nedescoperite'' din Europa

Fosta capitala culturala europeana este inclusa de celebra publicatie intr-un top 15 al destinatiilor de calatorie din Europa recomandate, dar mai putin cunoscute.
Jurnalistii de la Huffington Post subliniaza faptul ca, atunci cand vine vorba de cele mai bune destinatii de calatorie din Europa ,,mai mare nu inseamna neaparat si mai bun'', acestia recoamndand, intr-un top 15, destinatii mai putin cunoscute dar extrem de frumoase.

In top 15 Sibiul ocupa locul 8, acesta fiind laudat in special pentru felul in care si-a conservat partea istorica. ,,Construit in secolul XII, Sibiul este destinatia ideala pentru impatimitii de istorie. Se lauda si acum cu multe din vechile sale fortificatii, iar vizitatorii se pot plimba prin labirinturi din scari de piatra si arcade, pentru a explora arhitectura rustica a locului. Opriti-va in Piata Mare pentru a vizita Palatul Brukenthal, un castel maiestuos din secolul XVIII construit in stil baroc si care adaposteste unele din cele mai vechi colectii de muzeu din lume'', scriu jurnalistii de la Huffington Post.

Celelalte locatii incluse in top sunt Porto Palermo din Albania, Sainte Agnes din Franta, Coimbra din Portugalia, Kotor din Muntenegru, Warsaw din Polonia, Appenzel din Elvetia, Smolare din Macedonia, Kosice din Slovacia, Korcula din Croatia, Bolgheri din Italia, Folegandros din Grecia, Azores din Portugalia, Malaga din Spania si Kutna Hora din Cehia.

Sursa: http://adevarul.ro/

Un strain in Transilvania

Acesta este titlul unui film animat postat la rubrica de turism a site-ului cunoscutului post de televiziune britanic BBC. Scurta animatie prezinta povestea femei din Marea Britanie care a ajuns intr-una dintre calatoriile sale in Brasov.
Aici, s-a hotorat sa o viziteze pe mama unei prietene, dar totul a luat o intorsatura neasteptata.
,,Prietena mea din Romania mi-a dat adresa mamei sale si m-a sfatuit sa o vizitez. Cand am ajuns in inima Transilvaniei, mi-am propus sa gasesc apartamentul acesteia. Dar, blocurile sovietice arata toate la fel, o constructie veche, gri, din ciment. Si am ajuns in fata unui apartament dintr-un lung sir de locuinte.
Am batut usor la usa si ma asteptam la multe neintelegeri din cauza limbii si a traducerilor. O batranica blajina mi-a deschis si m-a intampinat cu o serie de gesturi fara legatura cu engleza. I-am explicat ca sunt prietena fiicei sale. M-a primit cu zambetul pe fata si m-a poftit inuntru. Inauntru era si o fetita, despre care am presupus ca este sora prietenei mele'', povesteste personajul in filmul animat.

Sursa: http://jurnalul.ro