••• Home » Grecia »
Lefkada

Lefkada

Lefkada, descriere destinatie

Lefkada, una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei, este situata in Marea Ionica fiind despartita de un canal ingust peste care se traverseaza dintr-o parte in alta cu un pod mobil. Lefkada inseamna in greaca ,,pietre albe'', acestea fiind predominante in sudul insulei. In acesta zona este situat Capul Lefkada de unde, potrivit mitologiei, poeta Sappho s-a aruncat in mare atunci cand nu a mai putut indura agonia iubirii neimpartasite pentru Phaon. Despre Sappho (610 - 580 i. Hr.) se spune ca a fost cea mai importanta poeta lirică a antichitatii, putine dintre textele ei au supravietuit, majoritatea fiind distruse de biserica.

Insula este renumita mai ales pentru peisajul mediteranean oferit: dealuri acoperite de maslini, pini si chiparosi, flori viu colorate, plaje salbatice, satele si statiunile pitoresti. In partea de vest a insulei sunt asezate, una langa alta, sapte plaje superbe, a caror frumusete se pastreaza inca neatinsa de turismul de masa fiind singurul loc din Grecia cu acesta caracteristica.

Cel mai mare oras de pe insula este capitala Lefkada, situata in nord-est, pe malul unui port natural cu cea mai mare marina din Marea Mediterana, cu peisaj magnific, taverne autentic grecesti si magazinele de suveniruri, cu piata Sf. Spiridon in cadrul careia este asezata o biserica din secolul al XVII-lea.

Nidri, cea mai populara statiune de pe coasta de est a insulei Lefkada este sitata la 17 km distanta de capitala. Pe strada principala a statiunii sunt insituite magazinele, restaurantele si renumitele taverne unde puteti incerca preparate din peste si carne de miel gatite in stil traditional, cu ulei de masline si vin. Doritorii de petreceri nocturne pot alege dintre localurile cu muzica live sau se pot distra pana dimineata in clubul deschis pana dimineata in sezonul estival. Nidri ofera plaje cu intrare lina in apa limpede de culoarea smaraldului, fara valuri mari sau curenti puternici.

Asezat la poalele muntelui Skaros, intre Lygia si Perigiali, la 9 km sud de orasul Lefkada, satul pescaresc Nikiana este preferat mai ales de iubitorii sporturilor de apa si aventura, oferind posibilitati variate acestora pentru practicarea windsurfing-ului, schiului nautic, navigatiei pe ambarcatiuni mari, dar si pentru canoe.

Poros, un mic sat construit terasat pe pantele verzi ale unui deal, este asezat la 11 km de Nidri si 25 km de Lefkada si ofera o panorama deosebita asupra golfului cu plaja Mikros Gialos si catre insulele din apropiere: Kefalonia, Ithaca si Arkoudi fiind alegerea perfecta pentru cei care vor sa petreaca o vacanta linistita, relaxandu-se pe plajele: Kanali, Monastiri, Neorio si Askeli (la cativa km de port).

Statiunea Agios Nikitas este marginita de plaje curate, cea mai apreciata fiind plaja cu acelasi nume, care se afla langa port, Pefkoulia si Milos situate la sud. Numeroasele taverne situate pe strada pietonala, drumuri pavate cu piatra si plaje cu nisip fac din Agios Nikitas o destinatie unde turistii se reintorc cu nostalgie.

Vassiliki este preferata in special de catre practicantii windsurfing-ului si ai navigatiei cu ambarcatiuni cu panze, fiind renumita la nivel mondial.

Lefkada este inconjurata de 9 insule mai mici printre care se remarca: Kefalonia, Skorpios, Meganisi, Kalamos, Kastos si Madouri.