••• Home » Cehia »
Praga

Praga

Praga, descriere destinatie

Praga este capitala Cehiei din 1993 fiind si cel mai important oras din aceasta tara. De-a lungul timpului, datorita frumusetii lui, Praga a fost supranumit: ''orasul magic'', ''orasul de aur'', ''orasul celor o suta de turnuri'' sau ''Parisul estului''. Orasul se aseamana cu Roma medievala prin faptul ca este asezat pe cinci dealuri. Praga este orasul mistic, orasul imparatului Rudolph al-II-lea, orasul muzicii si al artei, multe personalitati avandu-si originea aici (Einstein, Mozart, Kepler, Dvorak, Kafka, Jan Hus ).

Inca din secolul al XIV -lea Praga era un oras cosmopolitan care intrecea toate orasele central-europene. Aici s-au imbinat cel mai bine stilurile gotic, baroc din timpul renasterii cu arta moderna. Orasul se intinde de-a lungul Vltavei pe ambele maluri ale acesteia. Podul de piatra de peste Vltava, care uneste cele doua maluri, a ramas una dintre cele mai mari comori ale arhitecturii pragheze. O alta realizare imortanta a orasului este Castelul regilor din Boemia (a doua jumatate a sec. Al XIX -lea), una din cele mai mari fortarete europene. Castelul impreuna cu Cartierul Mic constituie o oaza de liniste in mijlocul orasului tumultos.

In orasul vechi (asezat pe partea dreapta a raului Vitava) predomina stradutele inguste care duc spre biserici, galerii si muzee, anticariate, crame etc. Cartierul Evreiesc ramane unul dintre cele mai vizitate ale orasului vechi. In secolul al XVII -lea aceasta parte a orasului a devenit metropola evreilor din Europa Centrala. Aici se pot vizita Sinagoga (biserica evreiasca), muzeul evreiesc (cea mai mare colectie de manuscrise evreiesti, literatura judaica cat si o impresionanta colectie de candelabre de argint), cat si cimitirul evreiesc. Cartierul Malna Strana este cel mai romantic din Praga avand o deosebita arhitectura si numeroase gradini.

Alte obiective turistice din Ptaga: Catedrala Sfantului Vitus, Casa Dansatoare (premiul pentru cel mai bun design oferit de revista Times), Muzeul Mozart, Manastirea Brevnov, Parcul Stromovka (cel mai vizitat de turisti), Castelul Troja si Gradina Zoologica, New Town Hall (constructie folosita in trecut atat ca locatie a primariei cat si ca inchisoare), Palatul Veletrzni (muzeu de arta moderna) si Biserica Inimii Sfinte a Domnului.