••• Home » Turcia »
Istanbul

Istanbul

Istanbul, descriere destinatie

Istanbul este asezat la intretaierea drumurilor terestre si maritime intre orient si occident (orasul de legatura intre Europa de Asia) fiind singurul oras din lume situat pe 2 continente. Este format din trei parti: orasul vechi, partea asiatica si orasul nou legate intre ele prin cateva poduri. Accesul la partea asiatica a orasului se face numai pe cale maritime. Partea veche a orasului se intinde la sud pe tarmul marii Marmara pana la golful Cornul de Aur. Aici sunt foarte vizibile marile monumente ale civilizatiilor greaca, bizantina si otomana. Istanbul este considerat ca fiind unul dintre cele mai fascinante orase ale lumii.

Alaturi de marile monumente, cladirile si stradutele pitoresti ala vechiului Istanbul creaza vizitatorilor amintiri de neuitat. Orasul vechi este dominat de palatul Topkapi fondat de Mehmet al II-lea Cuceritorul. Acesta este o adevarata cetate fiind inconjurat de un zid de aparare iar in interior se afla fostele locuinte ale sultanilor, baile publice, bucatarii, curti, gradini, moschei, o biblioteca si o scoala care au devenit in timp muzee si parcuri publice.

In apropierea palatului se afla cea mai importanta biserica ortodoxa din lume, Catedrala Sfanta Sofia. Cupola acesteia este de o dimensiune remarcabila, lumina intra in catedrala prin cele 32 ferestre si cade pe mozaicul poleit cu aur dand interiorului o stralucire unica.
Este si astazi cunoscuta exclamarea imparatului Justinian ,,Te-am invins Solomon'' cu ocazia primei vizite in catedrala, bucuros fiind ca a reusit sa ridice o cladire mai impresionanta decat templul legendar construit de imparatul Solomon. In partea de sud a catedralei se pot vedea urmele marelui hipodrom construit de imparatul Constantin cu ocazia infintarii noii capitale ale imperiului.

Unul dintre cele mai cunoscute monumente din oras este Moscheea Albastra care este asezata fata in fata cu Catedrala Sf. Sofia. Istanbulul mai este recunoscut si prin multitudinea de muzee cele mai cunoscute fiind: Muzeul de Arheologie, Muzeul de arta veche orientala si Muzeul artelor turcesti si islamice.

Marele Bazar din Istambul este cunoscut in intreaga lume. Aici se vand practic de toate fiind asezate de o parte si de alta a stradutelor peste 4.000 de pravalii. Orasul nou este si el o parte a Istambulului unde intalnesti nenumarate contraste, de la stradute inguste cu case modeste pana la arterele unde predomina contructii luxoase.

Cele mai cunoscute locuri din orasul nou sunt cartierele Galata (unde aveti posibilitatea sa admirati turnul cu acelasi nume), Fener si Beyoglu (unde au locuit in ultimul timp nobilii orasului). In partea noua a orasului mai puteti admira Palatul Dolmabahce care impresioneaza prin decorul fastuos. Partea asiatica a orasului este dominata de linistea care este intalnita atat pe strazi cat si in piete. Aici pot fi vizitate: Moscheea Mihrimah, Insulele Prinkipo, Fortareata Rumeli Hisar si Fortareata Anadolu Hisar.

Pentru vacanta dvs. va pregatim oferte speciale de sezon selectii Istanbul 2015, hoteluri populare, cazare & transport avion cu plecare din Bucuresti. Optand pentru rezervarea vacantei dorite din timp veti beneficia de reduceri substantiale. Petreceti primavara-vara 2015 in cele mai reprezentative unitati de cazare din Istanbul.