••• Home » Romania »
Bran-Moeciu

Bran-Moeciu

Bran-Moeciu, descriere destinatie

Bran este situat in apropierea Muntilor Piatra Craiului si impreuna cu localitatile din jur formeaza una dintre cele mai importante zone turistice din Muntii Carpati. Datorita specificului traditional local care s-a pastrat nealterat, turismul rural, cultural si ecologic s-a dezvoltat in fiecare an ajungand astazi ca in zona sa existe foarte multe posibilitati de cazare. Posibilitatile de cazare sunt din ce in ce mai multe. Astfel, vilele si pensiunile atent ingrijite si amenajate respecta specificul zonei si fac ca interesul turistic sa fie din ce in ce mai mare. Amplasarea este foarte buna fiind cunoscut ca prin aceasta zona trecea vechiul drum commercial si strategic intre Tara Barsei si Tara Romaneasca. In localitate este amenajat un muzeu al satului branean, care prezinta gospodarii taranesti si anexe pentru indeletniciri traditionale. Localnicii au pastrat traditia mestesugurilor, a prelucrarii lemnului sau laptelui (la stana), a spalarii lanii in piua, a tesutului la razboi cat si traditia sarbatorilor (primavara - impartitul laptelui, vara - Targul lui Pantelimon si toamna - ravasitul oilor, cand coboara de la munte.

Cea mai importanta atractie turistica este Castelul Bran care este situat in imediata apropiere a localitatii Bran. Construirea acestui castel a fost determinata de situatia politica din secolul al XIV-lea. Aceasta este mentionata intr-o scrisoare cu valoare de document (1377) a regelui Ungariei, Ludovic I d'Anjou, catre autoritatie orasului Brasov prin care li se cere acestora sa construiasca in zona culuarului Bran-Rucar o cetate pentru a intari sistemul de aparare pe granita din estul Transilvaniei. Mai tarziu castelul avea sa indeplineasca o functie predominant comerciala, ca punct de vama intre Transilvania si Tara Romaneasca. In 1395 regele Sigismund de Luxemburg a Ungariei daruieste castelul domnitorului Tarii Romanesti Mircea cel Batran in semn de recunostinta pentru acceptarea incheierii unei aliante antiotomane.

In 1419 regele Sigismund preia castelul care va ramane in administrare locala. Voevodul Transilvaniei Iancu de Hunedoara, intelegand impostanta strategica a castelului, repara si intareste impresmuirile acestuia transformandu-l intr-o cetate de aparare. Intre anii 1448 - 1467 istoria castelului este legata de domnitorul Vlad Tepes care a locuit de mai multe ori aici fiind chiar arestat din ordinul regelui Ungariei si tinut cateva zile la castel. Intre anii 1498 - 1877 Castelul Bran ramane in proprietatea brasovenilor care-i transforma destinatia din cetate de aparare intr-un important punct commercial si administrative de frontiera. Autoritatile austro-ungare distrug in anul 1877 acoperisul cetatii, retezandu-i turnurile si inlocuindu-le cu straturi de pamant si nuiele pentru protectie.

In 1886 castelul a fost restaurat primind forma initiala.In perioada interbelica acest castel a apartinut casei regale (resedinta regala de vara), suferind o serie de modificari functionale.In anul 1957, Castelul Bran devine muzeu de istorie si arta feudala, fiind expuse in cele 27 de interioare colectii de arme, armuri si mobilier din epoca medievala. Cele cinci nivele, turnurile, chiliile, coridorul de aparare, subsolurile, salile ce formeaza un misterios labirint, curtea interioara unde se afla sapata o fantana adanca de 57 de metri fac din castel una dintre cele mai importande atractii ale Romaniei si o bogata resursa turistica pentru acesata zona.

Pentru vacanta dvs. va pregatim sejur de vara- toamna- iarna 2020, oferte speciale la hoteluri din Bran-Moeciu, relaxare la munte & reduceri la cele mai populare unitati de cazare.