O replica a Piramidei lui Keops, construita din 1.000 de tone de nisip in urma cu cinci ani, in cadrul Festivalului de Sculptura in Nisip din Antalya, se pregate?te sa intre in Cartea Recordurilor drept cea mai veche sculptura din nisip ramasa in picioare.
Construita in 2015 in cadrul festivalului cu tema ,,Minunile Lumii'', replica piramidei nu a fost demolata ca alte lucrari, fiind in schimb protejata de organizatorii festivalului. Proiectata la o scara de 1:20, piramida de nisip a fost realizata in decurs de 15 zile. Urmatoarea editie a festivalului va avea loc in 2021 pregatindu-se a se gazdui peste 200 de lucrari din nisip.
Compania australiana Qantas a realizat cel mai lung zbor fara escala din lume cu un avion comercial, care a strabatut distanta New York - Sydney in peste 19 ore, avand la bord 50 de pasageri si membri ai echipajului, informeaza DPA si AFP. Distanta de 16.200 de kilometri care separa cele doua orase a fost strabatuta in 19 ore si 16 minute, au anuntat reprezentantii companiei Qantas.
Pentru zborul-test, Qantas a modificat un avion Boeing 787-9 Dreamliner: cabina fiind redusa pentru a permite ca rezervorul de carburant sa fie umplut la capacitate maxima iar numarul pasagerilor si cantitatea de bagaje au fost de asemenea reduse. Potrivit site-ului flightradar24.com, aparatul de zbor a avut la decolare o greutate de 233 de tone, din care 101 de tone de kerosen. Patru piloti s-au succedat la comenzile avionului in timpul acestui zbor fiind echipati cu dispozitive care masurau undele lor cerebrale si nivelul lor de vigilenta.
Qantas, care va testa si un zbor direct intre Londra si Sydney, si-a propus sa opereze zboruri comerciale regulate pe distante lungi si foarte lungi.
Peste 33 de milioane de persoane au vizitat Grecia in 2018, in crestere cu 9,7% fata de anul precedent, arata datele finale publicate de Banca Centrala a Greciei, citate de publicatia Greek Reporter.
Conform statisticii oficiale, anul trecut, veniturile generate din turism de catre statul elen au crescut cu 10%, pana la 16,086 miliarde de euro.
Aproape 7 din 10 euro din venituri au provenit de la cetatenii Uniunii Europene, care au vizitat anul trecut Grecia. Acestia au cheltuit 11,109 miliarde de euro, un avans de 11,5% fata de 2017, scrie Agerpres. Cetatenii din afara UE care au sosit, in 2018, in Grecia au generat venituri e 4,645 miliarde de euro, mai mult cu 7,5%, comparativ cu anul precedent.
Datele publicate de Banca Centrala a Greciei arata ca tensiunile geopolitice continua sa aiba un impact semnificativ asupra turismului. De exemplu, in 2018, cand relatiile intre Grecia si Rusia s-au deteriorat semnificativ, veniturile obtinute de la turistii rusi care au vizitat statul elen s-au redus cu aproape o cincime.
Pe de alta parte, imbunatatirea relatiilor dintre Grecia si SUA, in 2018, a dus la o crestere de 27,8% a veniturilor generate de turistii americani, la impresionanta suma de 1,040 miliarde de euro.
Turoperatorii din Grecia estimeaza ca 2019 ar putea fi an foarte bun din punctul de vedere al numarului de turisti si al veniturilor generate de catre acestia, continuandu-se, astfel, tendinta crescatoare care a inceput in urma cu cinci ani.
Conform unui studiu al Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor, industria calatoriilor si a turismului din Grecia a crescut, anul trecut, cu 6,9%, un ritm de trei ori si jumatate mai ridicat decat al intregii economii elene.
Turismul a avut, in 2018, un aport de 20,6% la PIB-ul Greciei, fata de un nivel de doar 10,4% pe plan mondial, conform datelor Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor. Aceasta inseamna ca unul din cinci euro cheltuiti anul trecut in Grecia au provenit din industria calatoriilor si turismului, a carei cifra de afaceri s-a ridicat la 37,5 miliarde euro.
Un sfert din numarul angajatilor eleni lucreaza in turism, adica aproximativ 988.600 de locuri de munca sunt legate de acest sector, arata datele WTTC.
Turismul este un motor-cheie al economiei Greciei, tara care in luna august a anului trecut a pus capat celui de-al treilea program de asistenta financiara internationala convenit dupa criza financiara din 2010.